Digitalk
Image default
Financieel

Hoe werkt bieden met zekerheid?

Heb jij een prachtig huis gezien? Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het bod wat je uitbrengt ook het winnende bod is. Maar hoe zorg je er nu voor dat je weet wat je moet bieden om het huis daadwerkelijk te kunnen bemachtigen? Wanneer je het een verkoopmakelaar vraagt, dan zul je al snel te horen krijgen dat het noodzakelijk is om te bieden zonder voorbehoud van financiering. Echter loop je dan wel het risico dat je bij het niet rondkrijgen van de financiering 10 procent van de koopsom moet betalen. Niet heel wenselijk dus. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om te kunnen bieden, op een huis. Dit is namelijk bieden met zekerheid. Bieden met zekerheid is het bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering, maar ook zonder risico. Hoe het werkt, vertellen we je in dit artikel.

 

Het hypotheekgesprek

Wanneer je je eerste gesprekken hebt gehad, wordt er gekeken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Daarna is het zaak om alle benodigde documenten aan te leveren, zodat er kan worden gekeken hoeveel er daadwerkelijk kan worden opgenomen aan maximale hypotheek. Nadat dit is gebeurt, is het tijd om een bod te doen op de woning. 

 

Breng een bod uit

Nu je weet wat je maximaal kunt opnemen, is het zaak om een bod uit te brengen. Dit kun je doen doordat je zeker weet wat je maximaal kunt lenen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat het bod dat je doet te hoog is voor de maximale hypotheek. Let hierbij wel op dat eventueel overbieden wel voor eigen rekening is en dus niet valt ons het bieden zonder risico. 

 

Taxatie van de woning en het bieden met zekerheid

Belangrijk is voor het aanvragen van het bieden met zekerheid certificaat, dat je het huis laat taxeren. Dit kun je doen door een desktoptaxatie of een verklaring van een makelaar.

 

Hoe nu verder na het bod?

Op basis van je maximale hypotheekbedrag en de taxatie vragen wij het Bieden met Zekerheid Certificaat voor je aan. Voor de afgifte van het Bieden met Zekerheid Certificaat betaal je € 850 + € 275 voor de automatisch inbegrepen bankgarantie. Wanneer het bod niet succesvol is, dan hoef je niet de volledige 850 euro te betalen, maar betaal je alleen de 25 of 50 euro die wordt gerekend voor de desktop taxatie. Is het bod wel succesvol, dan mag je je bijna de gelukkige nieuwe eigenaar noemen van de woning. En betaal je alleen de kosten voor de bankgarantie.

 

Welke verplichtingen heb je?

Je hebt bij het afsluiten van een hypotheek voor een woning een aantal verplichtingen. Zo is het van belang dat je de informatie die je verstrekt volledig naar waarheid is. Dit geldt voor zowel je inkomen als je uitgaven. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van je partner, wanneer jullie samen een huis gaan kopen. Doe je dit niet, dan loop je het risico om afgewezen te worden. 

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil jij bieden met zekerheid, dan is het goed te weten dat er een aantal belangrijke voorwaarden zijn waar jij je aan moet houden. Helaas is het namelijk nog niet voor iedereen mogelijk om hier gebruik van te maken. Zo is het niet mogelijk voor woningen met een waarde boven de 750.000 euro. Daarbij is het ook zo dat het belangrijk is om open en eerlijk te zijn over je financiële situatie. Mocht het zijn dat er bepaalde wijzigingen zijn, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te melden.

 

Waarom kiezen voor bieden met zekerheid?

Het kopen van een huis is ontzettend spannend. Niet alleen voor de koper, maar ook voor de verkoper. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de verkopende partij gebaat is bij een snelle verkoop, omdat ze ook zelf zoekende zijn naar een nieuwe woning. Het is ze er dus alles aan gelegen om het huis zo snel mogelijk van de hand te doen. Niet zo gek dus dat ze eerder geneigd zijn te kiezen voor een lager bod met zekerheid, dan een hoger bod, waarbij de financiering nog onder voorbehoud is. Met het certificaat ‘bieden met zekerheid’ heb jij als koper een voorsprong op de rest. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit serieus te overwegen.