Digitalk
Image default
Woningen

Je eerste woning kopen en eigen geld

Het kopen van je eerste huis kan een opwindende, maar ook een uitdagende ervaring zijn. Een van de grootste uitdagingen bij het kopen van een eigen huis is het vinden van de financiële middelen om het te betalen. Hier komt eigen geld om de hoek kijken, het geld dat je zelf bijdraagt aan de aankoop van je huis. Hier bespreken we enkele belangrijke aspecten van het kopen van je eerste huis en hoe je je eigen geld kunt gebruiken om je droomhuis te realiseren.

Wat is eigen geld?

Eigen geld is het spaargeld dat je bijdraagt voor de aankoop van je huis, bovenop het bedrag dat je leent van een hypotheekverstrekker. Dit kan bijvoorbeeld afkomstig zijn uit spaargeld, aandelen of een erfenis. Het hebben van eigen geld kan aanzienlijk bijdragen aan de financiële haalbaarheid van je huis, zodat het de hoeveelheid geld die je moet lenen van de bank kan verminderen. Dit kan op zijn beurt de hoogte van je maandelijkse hypotheeklasten verlagen en kan het gemakkelijker maken om de lening af te betalen. Verder is het makkelijk onderhandelen omdat het risico voor de geldverstrekker minder wordt als je veel eigen geld inbrengt voor je eerste huis.

Waarom is eigen geld belangrijk bij het kopen van een huis?

Je eerste huis kopen kan alleen als je eigen geld hebt. De kosten koper moet je namelijk zelf betalen. Het hebben van eigen geld is belangrijk bij het kopen van een huis omdat het kan helpen om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. Door het hebben van eigen geld kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lagere hypotheek, wat resulteert in lagere maandelijkse betalingen. Dit kan een groot verschil maken in je budget en kan het gemakkelijker maken om je financiën te beheren.

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Het benodigde bedrag aan eigen geld voor het kopen van een huis kan variëren afhankelijk van een aantal factoren. Sommige hypotheekverstrekkers vereisen bijvoorbeeld een bepaald percentage aan eigen geld als onderdeel van de leningsvoorwaarden. Bovendien kan het bedrag van het eigen geld dat je nodig hebt, worden bepaald door de grootte van de hypotheek die je wilt afsluiten. In het algemeen wordt aangeraden om minimaal 5% tot 10% van de aankoopprijs van het huis aan eigen geld te hebben.

Meestal heb je eigen geld nodig om de kosten koper van te betalen. Denk aan notariskosten, advieskosten hypotheek, taxateur en overdrachtsbelasting. Je kan de kosten koper meefinancieren als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

Hoe kun je eigen geld gebruiken om je droomhuis te realiseren? 

Het hebben van eigen geld kan je helpen om de hypotheeklasten te verlagen, waardoor je je droomhuis kunt realiseren. Hier zijn enkele manieren waarop je eigen geld kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

Verhoog je eigen vermogen

Hoe meer eigen geld je hebt, hoe lager je maandelijkse hypotheeklasten zullen zijn. Dit kan je helpen om je financiën beter te beheren en meer geld over te houden voor andere uitgaven.

Verlaag de rente op je hypotheek

Door meer eigen geld te gebruiken, kun je vaak ook een lagere rente op je hypotheek krijgen. Dit kan leiden tot lagere maandelijkse betalingen en kan op de lange termijn duizenden euro’s besparen. Lukt het je niet om een woning te kopen? Overweeg eens om een woning te kopen met vrienden of met je eigen ouders.

Als alleen kopen niet lukt? 

 Als alleen kopen niet lukt, kan het een optie zijn om dit samen met je ouders te doen. Er zijn verschillende redenen waarom het samen met je ouders kopen van een huis een goede optie kan zijn. Ten eerste kunnen ouders helpen bij het verstrekken van de benodigde financiering. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen van een hypotheek of een deel van het aankoopbedrag betalen. Ten tweede kunnen ouders ook helpen bij het maken van de juiste keuzes bij het kopen van een huis. Ze hebben vaak meer levenservaring en kunnen hun kennis en expertise gebruiken om jou te helpen bij het maken van de juiste beslissingen.

Als je besluit om samen met je ouders een huis te kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je beslissen welke rol je ouders zullen spelen bij de aankoop. Zullen ze alleen financieel bijdragen of zullen ze ook meebeslissen over de keuze van het huis? Zorg ervoor dat alle partijen hierover duidelijkheid hebben voordat je begint.

Ten tweede is het belangrijk om goede afspraken te maken over de financiën. Zullen jij en je ouders bijvoorbeeld gelijke delen van het huis bezitten? En hoe zit het met de hypotheekbetalingen en andere kosten? Het is belangrijk om deze zaken van tevoren goed te regelen om eventuele conflicten in de toekomst te voorkomen. Een notaris is een belangrijke factor als je samen gaat kopen. Samen met ouders een huis kopen is in opkomst en je kan dit doen met maximaal 4 personen.

Raadpleeg financieel adviseur

Ten slotte is het belangrijk om een goede juridische- en financiële adviseur te hebben die je kan helpen bij het aankoopproces en hypotheekproces. Deze adviseurs kunnen je helpen bij het opstellen van de juiste documenten en overeenkomsten om ervoor te zorgen dat alle partijen beschermd zijn. 

Het kopen van een huis met je ouders kan een uitdagend, maar ook lonend proces zijn. Het kan een manier zijn om je droomhuis te kopen als je zelf niet genoeg geld hebt voor je eerste huis te kopen. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt en de juiste adviseurs in de arm neemt om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

https://lexwonen.nl/eerste-huis-kopen/