Digitalk
Image default
Woning en Tuin

Alles wat je moet weten over het kopen van mechanische ventilatie

Als je op zoek bent naar een manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, dan kan het kopen van mechanische ventilatie een goede oplossing zijn. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor de aan- en afvoer van lucht in huis en is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kopen van mechanische ventilatie.

Wanneer moet je nieuwe mechanische ventilatie kopen?

Als je merkt dat er vochtproblemen in huis zijn, zoals schimmel of condensatie, dan kan dat een teken zijn dat je ventilatiesysteem niet goed functioneert. Ook als je vaak last hebt van allergieën of een benauwd gevoel in huis, kan dat wijzen op een slechte luchtkwaliteit. In dat geval kan het tijd zijn om nieuwe mechanische ventilatie te kopen.

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van mechanische ventilatie is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte(s) waarin je het systeem wilt installeren. Ook het type ventilatiebox speelt een rol bij de keuze. Er zijn verschillende soorten ventilatieboxen, zoals een wtw-unit (warmteterugwinning) of een mv-box (mechanische ventilatie). Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het geluidsniveau en het energieverbruik van het systeem.

Wat kost het?

De prijs van mechanische ventilatie kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het type systeem en de grootte van de woning. Het is daarom verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders en deze met elkaar te vergelijken.

Waar kun je het kopen?

Mechanische ventilatie kan worden gekocht bij diverse bouwmarkten, installateurs en webshops. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare leverancier met ervaring en kennis van zaken.

Wat zijn de beste ventilatieboxen?

Er zijn verschillende merken en types ventilatieboxen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een aantal bekende en betrouwbare merken zijn Duco, Brink, Itho Daalderop en Zehnder. Het is verstandig om je goed te laten adviseren door een specialist, zodat je het beste systeem voor jouw situatie kunt kiezen.

Wie kan het installeren?

Het installeren van mechanische ventilatie vereist technische kennis en ervaring. Het is daarom aan te raden om dit over te laten aan een professionele installateur. Vaak bieden de leveranciers van de ventilatieboxen ook installatieservice aan. Zo weet je zeker dat het systeem op de juiste manier wordt geïnstalleerd en goed functioneert.

Extra tips

Bekijk ook deze extra tips om de juiste keuze te maken bij de aankoop van je mechanische ventilatie.

Geluidsniveau: Het is belangrijk om te letten op het geluidsniveau van de ventilatiebox, vooral als deze in een slaapkamer of studeerkamer wordt geïnstalleerd. Kies voor een model met een laag geluidsniveau, zodat je niet gestoord wordt door ongewenst lawaai.

Energieverbruik: Een ventilatiebox verbruikt energie om te werken, dus het is verstandig om een model te kiezen dat energiezuinig is. Kijk naar het energielabel om te zien hoe efficiënt de ventilatiebox is en kies een model met een A- of B-label om energie te besparen.

Onderhoud: Zorg ervoor dat de ventilatiebox die je koopt gemakkelijk te onderhouden is. Het is belangrijk om de filters regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat de lucht schoon blijft. Kijk naar de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat je een model kiest dat gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is.

Garantie: Controleer of de ventilatiebox die je overweegt een garantie heeft. Een goede garantie geeft je gemoedsrust en kan je beschermen tegen onverwachte reparatiekosten. Kijk naar de voorwaarden van de garantie en zorg ervoor dat je begrijpt wat er wel en niet gedekt is.

Kortom, het kopen van mechanische ventilatie kan een goede investering zijn voor een gezonde en comfortabele leefomgeving. Door rekening te houden met de juiste factoren en je goed te laten adviseren, kun je het beste systeem kiezen voor jouw woning.