Digitalk
Image default
Onderwijs

Welke verschillende didactische werkvormen zijn er?

Voor leerlingen is het belangrijk om gevarieerde en afwisselende lessen te hebben, omdat ze anders hun aandacht er niet bij kunnen houden. Misschien lees jij deze blog nu wel omdat je een docent bent en merkt dat je leerlingen moeite hebben zich te concentreren en de lessen saai beginnen te vinden. Wanneer je leerlingen minder interesse in de les hebben, is het hoog tijd voor een andere didactische werkvorm. Dit kun je doen door de juiste didactische vaardighedente gebruiken. In deze blog kun je meer lezen over verschillende didactische werkvormen, en kun je informatie vinden over hoe je je leerlingen stimuleert met de leerstof aan de slag te gaan. Lees dus snel verder! 

Kinderen hebben hun eigen leerstijl 

De Amerikaanse psycholoog Kolb deed onderzoek naar het leergedrag van kinderen en kwam erachter dat elk kind zijn eigen leerstijl heeft. Geen enkel kind is hetzelfde, en dit is ook het geval op het gebied van leerstijlen. De meeste docenten gebruiken altijd dezelfde leerstijl. Deze werkt misschien goed voor de ene leerling, maar niet voor de andere. Sommige leerlingen zullen hierdoor minder goed kunnen meekomen met de lessen. Door gebruik te maken van verschillende lesgeefmethodes is dit te voorkomen. Gebruik hiervoor goed klassenmanagement. 

Soorten leerlingen 

Er zijn verschillende leerstijlen te onderscheiden bij kinderen. De eerste is de doener. Deze leerling leert het beste door te experimenteren. Hij is erg praktisch en gedijt het beste bij praktijkopdrachten. De tweede leerstijl is de dromer. Dit is vaak een introverte leerling die op zichzelf is. Het is iemand die niet in hokjes denkt en vaak tot oplossingen komt door een probleem in een ander daglicht te zetten. De derde is de denker, een rationele leerling. Hij is op zoek naar een logische oplossing voor een probleem en beredeneert graag. De laatste leerstijl is die van de beslisser. Dit is een persoon die houdt van structuur en op gestructureerde wijze te werk gaat. 

Didactische werkvormen 

Er zijn in totaal vijf soorten didactische werkvormen. Je kunt deze werkvormen inzetten en zo elke leerling zo goed mogelijk helpen. Je kunt zelf bepalen hoe je je rol invult, je kunt bijvoorbeeld zelf veel de leiding nemen en de leerlingen de stof uitleggen, maar je kunt de leerlingen ook zelf laten experimenteren en praktijkgericht laten leren. Natuurlijk moet je er als docent ook rekening mee houden dat je kiest voor een werkvorm die bij de klas en situatie past.