Digitalk
Image default
Bedrijven

Hoe je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen

Even eerlijk, het internet is zowel een zegen als een vloek. Aan de ene kant heb je de hele wereld binnen handbereik, aan de andere kant liggen er online gevaren op de loer die je bedrijf flink kunnen schaden. Maar geen paniek, ik ga je geen doemscenario’s schilderen. Ik ga je juist vertellen hoe je je bedrijf kunt wapenen tegen deze digitale piraten. Laten we duiken in de wereld van cybersecurity, te beginnen bij een plek waar je betrouwbare informatie kunt vinden: https://www.digitrust.nl/.

Ken je vijand

Om je bedrijf te beschermen, moet je eerst snappen tegen wie of wat je je wapent. Cyberdreigingen komen in allerlei smaken – van virussen die je computer sloom maken tot hackers die gevoelige informatie stelen. Denk aan het internet als een grote stad. Je hebt de goede wijken, maar ook de achterafstraatjes waar je liever niet komt. Jouw taak is om te zorgen dat je bedrijf alleen in de goede wijken blijft en de duistere steegjes vermijdt.

Veilige wachtwoorden: je eerste verdedigingslinie

Wachtwoorden zijn de sleutels tot je digitale koninkrijk. Als iemand die sleutels in handen krijgt, kunnen ze een hoop schade aanrichten. Dus, hoe zorg je voor sterke wachtwoorden? Simpel: denk complex. Gebruik een mix van letters, cijfers en symbolen. En nee, ‘123456’ of ‘wachtwoord’ zijn geen goede keuzes. Denk meer richting ‘kL7#zF0@!’, alhoewel je dan wel moet zorgen dat je ze ergens veilig bewaart, zodat je ze zelf niet vergeet.

Software updaten: doe het nu

Softwarebedrijven brengen niet voor de lol updates uit. Die updates fixen vaak beveiligingslekken die kwaadwillenden kunnen uitbuiten. Het is dus zaak om je software bij te werken. Stel het niet uit omdat je geen zin hebt om je computer opnieuw op te starten. Die paar minuten downtime kunnen je een hoop ellende besparen.

Train je team

Je kunt je bedrijf nog zo goed beschermen, maar als je team niet weet hoe ze veilig moeten internetten, sta je alsnog met 1-0 achter. Investeer daarom in training. Laat je medewerkers weten hoe ze phishing-aanvallen kunnen herkennen, waarom ze niet zomaar elke e-mailbijlage moeten openen en wat ze moeten doen als ze denken dat er iets niet pluis is. Kennis is macht, zeker als het op cybersecurity aankomt.

Het belang van certificering

Als je serieus bent over het beschermen van je bedrijf, dan is het zaak om te kijken naar certificeringen zoals ISO 27001. Deze internationale standaard voor informatiebeveiliging zorgt ervoor dat je bedrijf voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van cybersecurity. Het is niet alleen een manier om je eigen bedrijfsvoering te verbeteren, maar het toont ook aan klanten en partners dat je hun gegevens serieus neemt.

Maak back-ups

Stel, ondanks al je voorzorgsmaatregelen, gaat het toch mis. Een hacker weet binnen te dringen, of erger nog, je wordt getroffen door ransomware. Als je regelmatig back-ups maakt van je belangrijke gegevens, kun je in zo’n geval de schade beperken. Zie het als een reddingsvest voor je data; je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als het moment daar is, ben je blij dat je het hebt.

Je bedrijf beschermen tegen cyberdreigingen lijkt misschien een gigantische klus, maar met de juiste voorbereiding en maatregelen kun je een hoop ellende voorkomen. Begin bij de basis: zorg voor sterke wachtwoorden, houd je software up-to-date, train je personeel, overweeg een ISO 27001 certificering en vergeet vooral niet om back-ups te maken. Zo zet je stevige stappen richting een veiliger bedrijf in het digitale tijdperk.