Digitalk
Image default
Verbouwen

Epdm lijm kopen voordat je dak lekt?

Huizen met platte daken moeten opletten dat deze daken niet gaan lekken. Als dat gebeurt, of dreigt te gebeuren, moet je kijken naar de dakbedekking.

Het vervangen van dakbedekking gebeurde in het verleden vooral met bitumen, een aardolie product wat met een brander moest worden “vastgesmolten” aan het dak. Als dit gebeurt door iemand die daar geen ervaring mee heeft, loop je het risico dat je brand veroorzaakt.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor EPDM als dakbedekking. EPDM is een synthetisch rubber, scheurt niet snel en kan goed tegen de zon en Uv-straling.
EPDM is oorspronkelijk ontwikkeld om in het Midden Oosten toegepast te worden en kan temperaturen van -50 tot +80 graden verdragen.
Ook is EPDM goedkoper dan bitumen en kan heel goed gerecycled worden.
Omdat EPDM niet snel scheurt en licht is, is het voor elke leek te plaatsen, zolang je wat aandacht besteedt aan de plaatsing.

Koop allereerst een goede kwaliteit EPDM-folie. In dit geval geldt absoluut, goedkoop is duurkoop. Je kunt beter 10 euro per vierkante meter meer betalen, dan er tijdens de montage achter komen dat je een te dunne kwaliteit hebt gekozen.

Omdat EPDM in rollen komt, kun je vaak het dak in één keer bedekken.
Let op welke soort EPDM-folie je koopt. Op Amerikaanse EPDM-folie zit een talklaag, wat bij Europese EPDM niet het geval is. Als je de Amerikaanse versie hebt moet je dubbel verlijmen. Dit houdt in dat je een lijmlaag op het dak smeert, en een laag op de EPDM-folie. Laat de lijmlagen even drogen, en plaats ze dan op elkaar. Dit geeft een hele sterke verbinding, maar kost meer werk. Zo is deze EPDM-folie lastiger te verplaatsen als het op het dak ligt. De Europese versie werkt met een enkele lijmlaag, en is een stuk makkelijker te hanteren.

Het dak moet glad en droog zijn, en er mogen geen losse of scherpe voorwerpen liggen. Ook mag er geen olie, vet of andere materialen op het dak liggen, dat kan de EPDM beschadigen.

Al me al is EPDM folie een goede vervanging van bitumen, zeker als je het zelf wilt plaatsen.

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/epdm-lijm/epdm-lijm-kopen