Digitalk
Image default
Industrie

Wat is het verschil tussen RC Trucks en RC Auto’s

De termen RC trucks en RC auto’s worden vaak samen gebruikt. Maar het zijn wel degelijk verschillende dingen waar we over praten. Om ze beter van elkaar te kunnen onderscheiden hebben we een aantal punten onderzocht waar RC trucks en RC auto’s van elkaar verschillen. 

 

Een voorbeeld van een Traxxas RC auto

Een voorbeeld van RC Trucks

De aandrijflijn

RC auto’s kunnen worden geleverd met een riem aandrijfsysteem dat het vermogen van de motor naar de wielen overbrengt. RC Trucks daarentegen worden meestal uitgerust met as-aandrijfsystemen die het vermogen van de motor naar de wielen overbrengen. Dit komt omdat riem aandrijfsystemen niet erg geschikt zijn voor offroad-omstandigheden. Hierbij komt namelijk veel kleine stenen of puin los die zich kunnen vastzetten tussen de riem en de riemschijven. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de algemene regel en een off-road RC truck met een riem aandrijfsysteem is mogelijk. Indien het aandrijfsysteem is ingesloten en daarom is beschermd tegen puin; dat is echter niet erg gebruikelijk. Daarnaast zijn er ook enkele RC auto’s met asaandrijving, maar in de meeste gevallen zien we riem aandrijfsystemen op RC auto’s en asaandrijving op de RC trucks. 

Het formaat

Over het algemeen hebben veel RC auto’s een schaalgrootte van 1/10, terwijl RC trucks (vooral monstertrucks) vaak een grotere schaalgrootte van 1/8 hebben. Hierop zijn uitzonderingen, maar de algemene regel is dat RC trucks doorgaans groter zijn. Zelfs als RC auto’s en trucks dezelfde schaalgrootte hebben, zullen de trucks meestal nog steeds groter zijn in totale grootte.

Het gewicht

Voor een vergelijkbare schaalgrootte zijn RC auto’s normaal gesproken veel lichter dan RC trucks. Dit lichte gewicht geeft RC-auto’s krachtige acceleratie op de weg. RC Trucks zijn meestal zwaarder, omdat ze steviger zijn gebouwd om off-road omstandigheden te kunnen ondergaan. Bovendien kunnen de grotere wielen en banden ook behoorlijk wat gewicht toevoegen aan een RC-vrachtwagen. 

De motor

In veel gevallen zijn de grotere RC trucks uitgerust met grotere nitro motoren die bekend staan als grote blokken (meestal 0,21 kubieke inch en groter). Dit is logisch omdat een RC truck meestal veel meer gewicht moet dragen. Aan de andere kant zijn veel RC auto’s uitgerust met kleinere nitro motoren die bekend staan als kleine blokmotoren (meestal 0,18 kubieke inch en kleiner). Deze kleinere motoren zijn zeer geschikt voor het typisch kleinere formaat en lichte gewicht van RC auto’s. Zelfs met de kleinere motoren hebben RC auto’s vaak een betere versnelling en topsnelheid in vergelijking met RC trucks. 

De prijs

Vanwege de complexiteit en stevige bouw, zijn RC trucks doorgaans duurder dan RC auto’s. 

 

Welke soort beter is hangt dus af van het einddoel. Wil je liever op de weg, stoep of in een parkeergarage rijden? Dan kun je beter kiezen voor een RC auto. Heeft off-road echter jouw voorkeur? Dan raden we een RC truck aan.