Digitalk
Image default
Sport

Keepershandschoenen, de gepersonaliseerde wapens van de keeper

Wist je dat pas op het einde van de 19de eeuw de eerste keeperhandschoenen werden ontwikkeld en dat het dan nog meer dan 40 jaar heeft geduurd voor ze ook daadwerkelijk werden gedragen? Ondertussen zijn keepershandschoenen het belangrijkste onderdeel van de keepersoutfit geworden. De keuze is dan ook enorm.

Een latex hoogstandje

De onderkant van een keepershandschoen wordt vervaardigd uit latex schuim, ook foam genoemd. Foam is schokbestendig en garandeert een goede grip, net wat je nodig hebt om een bal uit de netten te houden.

Een zondagspaar voor de wedstrijden

Omdat keepershandschoenen snel verslijten, koopt je best afzonderlijke paren voor trainingen en wedstrijden. Om te trainen, kies je best voor een stevige en dus meer slijtvaste foam. Voor wedstrijden daarentegen koop je beter een duurder paar, eentje met zachtere foam voor meer grip. Deze zullen sneller verslijten maar je draagt ze dan ook alleen maar tijdens een match.

Safety first?

Keeper zijn, is niet zonder gevaren. De kans op blessures, vooral aan de vingers, is reëel. Om dit te voorkomen, zijn er handschoenen met vingerbescherming op de markt. Niet iedereen is er voorstander van omdat ze de bewegingsvrijheid van de vingers wat beknotten. Het is dus een afweging die je als individuele keeper moet maken.

Invloed van de speelgrond

Speel je op natuur- of kunstgras of doe je aan zaalvoetbal? Ook hierop moet je je keuze afstemmen. Zaalvloeren en kunstgras zijn hardere ondergronden en vragen dus een hardere en dus sterkere foam.

Elk zijn snit

Er bestaan verschillende manieren om de onder- en bovenkant van een keepershandschoen aan elkaar te stikken.

  • Type flathand is het klassieke type, met groot vanggebied, waarbij de helften rondom en tussen de vingers aan elkaar worden gestikt.

  • Bij type rollfinger wordt een beetje foam mee rond de vingers gerold wat een betere grip, een sterkere demping en een groter vangoppervlak geeft.

  • Bij type negative cut worden beide helften binnenin aan elkaar gestikt waardoor het balgevoel vergroot maar je wel de naden voelt.

  • Het type hybride combineert eigenschappen van deze drie types.

De keuze van de snit maak je best op basis van jouw individuele keeperskwaliteiten.

Een goed onderhoud voor een langere levensduur

Droge latex scheurt gemakkelijk en met natte latex slipt de bal uit je handen. Een juiste vochtigheidsgraad is dus belangrijk. Na het reinigen van je handschoenen laat je ze best natuurlijk drogen in een geventileerde kamer. En ook op het veld kan je je keepershandschoenen beschermen, gewoon door contact tussen de onderkant van de handschoenen en de speelbodem te vermijden.