Digitalk
Image default
Sport

Welk water moet je nu vissen op karper?

Misschien wel de meest belangrijke factor in het vissen op karper is locatie. Zeker op groter water kunnen delen van het water nagenoeg leeg zijn van de karper, omdat deze zich massaal of in verschillende scholen zich hebben verzameld op voedselrijke delen van het water, of juist in gebieden waar de paai staat te gebeuren. Maar ook in kleinere wateren kan je veel sneller op de vis zitten als je de vis weet te lokaliseren. In deze blog geven we enkele tips om snel er achter te komen waar de vis zich ophoudt.

 

Hoofdregels

Een belangrijke factor is watertemperatuur. Als het voorjaar start, is het water uiteraard nog koud. Wel zijn er delen van het water die makkelijker opwarmen. Denk hierbij aan beschutte ondiepe delen van het water. Zeker als de wind hier niet op staat en het zonnetje wint in kracht, dan kan het water hier al enkele graden warmer zijn. Naast de warme zal ook het onderwaterleven hier eerder tot leven komen, wat de belangrijke voedselbron voor onze vriend karper is. In de zomer zal de vis zich wat meer verspreiden over het water omdat het voedsel op meerdere plaatsen te verwachten is. In het najaar geldt het juist andersom. Wanneer de watertemperatuur afneemt, zal uiteindelijk de diepe delen van het water het meest warme water bevatten. Ook hier kan je dan vaker karper verwachten dan in de koudere ondiepe delen. 

 

Zoek de karper op

Met bovenstaande regel in het hoofd kan je al in 2 jaargetijden selectief zoeken naar de vis. Een andere handig hulpmiddel is te letten op de kleur van het water. Zeker bij wateren waar het wat helderder kan zijn, zijn er vaak ook stukken waar het water troebeler is dan de rest. De troebele delen worden veroorzaakt door scharrelende vis. Zeker karper, maar ook brasem en zeelt zijn in staat om diepe kuilen te graven, op zoek naar voedsel in de bodem. Als je daarbij enkele bellenplaketen kunt vinden, dan is het voorzichtig een klein loodje met onderlijn onder de karperhengel hangen, en vervolgens voorzichtig inwerpen. Hierbij de vislijn eventueel slap op de bodem vissen en hopen op een snelle aanbeet. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/