Digitalk
Image default
Gezondheid

Alles wat je moet weten over gelaatsbescherming

Het beschermen van je gezicht en daarbij met name je ogen is erg belangrijk. Over het algemeen loop je uiteraard niet standaard met een veiligheidsbril of iets dergelijks over straat, maar er kunnen zeker situaties voorkomen, bijvoorbeeld op je werk, waarbij het beschermen van je gezicht van cruciaal belang is. Zoals net genoemd is de veiligheidsbril iets waar velen dan direct aan moeten denken. Een veiligheidsbril beschermt echter nooit volledig. Om je gezicht en ogen optimaal te beschermen is er daarom gelaatsbescherming.

Wat is gelaatsbescherming?

Gelaatsbescherming is een bescherming voor je volledige gezicht dat onder andere wordt gebruikt bij laserwerk. Gelaatsbescherming bestaat in de meeste gevallen uit een specifiek soort materiaal, afhankelijk van het werk dat je ermee gaat doen. De gelaatsbescherming zorgt dat je je werk kunt uitvoeren zonder in problemen te komen en zonder je gezicht of ogen een groot risico te laten lopen. Zoals gezegd beschermt het je volledige gezicht, waardoor het ideaal is. 

Waar tegen beschermt gelaatsbescherming?

Gelaatsbescherming beschermt je gezicht en ogen tegen veel wat kwaad kan tijdens je werk. Bij bepaalde omstandigheden kunnen er vlammen vuur of kleine brokken van schadelijke materialen in je ogen of gezicht belanden. Gelaatsbescherming voorkomt dit soort nare situaties. Gelaatsbescherming beschermt je onder andere tegen vaste deeltjes en spaanders die heen en weer kunnen spetteren, vloeistoffen die tijdens het werk in je gezicht kunnen komen en schadelijk zijn, infraroodstralen, vlammen en zelfs UV-straling. Ook stralingen kunnen zeer schadelijk zijn. Het principe dat gelaatsbescherming je ook hiertegen beschermt is dus erg handig. Je vermindert de risico’s enorm tijdens het uitoefenen van bepaalde vakken door gebruik te maken van de beschermers. 

Soorten gelaatsbescherming

Zoals gezegd wordt een gelaatsbescherming op maat gemaakt. Dit houdt in dat hoe jouw bescherming eruitziet, afhankelijk is van het werk dat je doet. Bij veel vakken is het zo dat er in de bescherming een klein stuk zit waar je doorheen kunt kijken. Dit stuk bestaat meestal uit stevig plastic dat doorzichtig is. De rest van de gelaatsbescherming bestaat meestal uit kunststof. Het kan ook zijn dat een deel van de gelaatsbescherming bestaat uit bijvoorbeeld een metaalsoort. Dit komt een stuk minder vaak voor, maar kan het wel, afhankelijk van het vakgebied het geval zijn. Verder hebben bepaalde gelaatsbeschermers in sommige branches ook gehoorbescherming. Ook dit kan bij specifieke beroepen uiteraard handig zijn, om naast je gezicht ook je gehoor te beschermen. Gehoorschade is in de meeste gevallen immers niet te herstellen.