Digitalk
Image default
Kinderen

5 belangrijke stadia van de motorische ontwikkeling van kleuters

Ouderschap kan een uitdaging zijn, vooral als je hier nog geen ervaring mee hebt. Het hoeft echter niet al te moeilijk te zijn om uw kinderen te laten leren en gedijen. Hoewel er zoveel factoren zijn die van invloed kunnen zijn op uw kind, zijn hier vijf dingen die elke ouder van jongs af aan over zijn kinderen moet weten.

Is kruipen een teken dat mijn kind achterloopt?

Veel kinderen beginnen met kruipen als ze 8-12 maanden oud zijn, maar sommige zullen wachten tot ze 14-24 maanden oud zijn. Wanneer moet ik me zorgen maken dat mijn kind nog niet kruipt? Het is niet ongebruikelijk dat een kind de tijd neemt om vaardigheden te ontwikkelen. Als uw kind ouder is dan 18 maanden en niet zonder ondersteuning kan zitten of opstaan ​​zonder hulp, is het misschien tijd om met uw kinderarts te praten. Soms kan een evaluatie van de fysiotherapie helpen om vast te stellen wat de ontwikkeling op deze gebieden tegenhoudt.

Moet ik me zorgen maken over het lopen op mijn tenen?

Leren gebeurt niet alleen in de klas. Kinderen hebben voldoende tijd nodig om te spelen en te ontdekken en om zelf nieuwe dingen uit te proberen, zowel thuis als in de kinderopvang of de kleuterschool. En als ze dat doen, is het belangrijk dat ze voortdurend nieuwe dingen leren terwijl ze vijf belangrijke stadia van de motorische ontwikkeling kleuter doorlopen: kruipen, lopen, rennen, springen en balanceren. Samen met andere ontwikkelingsmijlpalen zoals spraak en zelfvoeding, zullen deze vijf fasen uw kind helpen gezond op te groeien.

Help! Mijn kind lijkt te zijn gestopt met groeien. Waarom?

Leren gebeurt niet alleen in de klas. Het gebeurt overal om je heen, en het kan belangrijker zijn dan alles wat je leraar je kan leren.
Er zijn veel manieren waarop kinderen over de wereld en over zichzelf leren. Eén manier is via hun lichaam en hun zintuigen.

Wat moet ik doen als mijn kind zit maar nog niet heeft gekropen?

Er zijn veel manieren waarop kinderen leren. Een manier is door fysieke interactie met de wereld om hen heen. Voordat ze kunnen praten, verkennen kinderen hun omgeving door alles wat ze zien aan te raken, te proeven en te ruiken. Kinderen leren door fysieke interacties met objecten en mensen in hun omgeving. Dit type leren wordt ontwikkelingsstadia genoemd.

Er zijn vijf belangrijke ontwikkelingsstadia voor kleuters: grove motoriek, fijne motoriek, taalontwikkeling, zintuiglijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Grove motoriek omvat beweging waarvoor grote spieren nodig zijn, zoals lopen of springen op een trampoline. Fijne motoriek zijn bewegingen die kleine spiercontrole vereisen, zoals het gebruik van een schaar of het strikken van schoenveters. Taalontwikkeling verwijst naar hoe goed een kind woorden gebruikt om gedachten en ideeën over te brengen.

 

Hoe kan ik de fijne motoriek van mijn kind stimuleren?

Een van de belangrijkste aspecten van de motorische ontwikkeling van de kleuters is het aanmoedigen van uw kind om zijn omgeving te verkennen. Dit kan door uw kind de gelegenheid te bieden om de fijne motoriek te oefenen, zoals knopen, ritsen en strikken. Door hulpmiddelen zoals puzzels en lego’s aan te bieden, krijgt uw kind de kans om zijn of haar handen op een creatieve manier te gebruiken. Als je buiten ruimte hebt, is het ook een goed idee om beweging te stimuleren door te spelen met ballen en ander buitenspeelgoed.