Digitalk
Image default
Rechten

Heb jij een TOM-zitting advocaat nodig?

Tomzitting Advocaat nodig? Als je wordt uitgenodigd voor een TOM-zitting, dan lijkt dit een makkelijke weg. Je hoeft immers niet naar de rechter voor een lang proces met allemaal advocaten en lastige vragen van de rechter. Het is echter niet zo dat je er op de lange termijn beter vanaf bent. De straf die je bij een TOM-zitting wordt voorgesteld komt evengoed op je strafblad en is in veel gevallen ook nog eens hoger dan wanneer de rechter zich erover buigt. Vergeet niet dat de rechter neutraal is, maar de Officier van Justitie er is om mensen te vervolgen. Een advocaat inschakelen voor je TOM-zitting heeft dus zeker altijd zin.

Wat is een TOM-zitting?

TOM staat voor Taakstrafzitting Openbaar Ministerie. De officier van justitie kan je hiervoor uitnodigen als je verdacht wordt van een overtreding of een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van maximaal zes jaar. Aan deze zitting komt geen rechter te pas. De officier van justitie of één van zijn medewerkers doet je een voorstel voor een straf, dat je wel of niet kunt accepteren. Als je de straf niet accepteert, moet je alsnog naar de strafrechter. Bij een TOM-zitting kan een taakstraf worden voorgesteld, maar ook een geldboete, een schadevergoeding voor het slachtoffer of een sepot onder voorwaarden. Ook een combinatie van deze voorstellen is mogelijk. Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen voor een TOM-zitting, maar het is uiteraard wel heel erg aan te raden.

Zo gaat het in zijn werk

Je kunt op de website van TOM-zitting Advocaat eenvoudig een contactformulier invullen. Een ervaren strafrechtadvocaat neemt dan snel, gratis en vrijblijvend contact met je op. De advocaat zal je ook helpen met kijken of jouw zaak onder de gesubsidieerde rechtshulp valt, zodat de advocaat op pro Deo basis kan werken en jij dus niet veel kwijt bent aan professionele hulp.