Digitalk
Image default
Internet marketing

Hoe kun je je logistieke proces verbeteren?

Een goedlopende, logistieke procedure is niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor jouw bedrijf. Als bedrijf moet je er dus voor zorgen dat de processen binnen jouw magazijn goed verlopend, aangezien deze processen de gehele procedure bepalen. Hoe kan je het proces binnen jouw magazijn het beste optimaliseren? Wij leggen in stappen aan jou uit hoe je procesoptimalisatie binnen jouw magazijn kan doorvoeren.

Stap 1: verkrijg inzicht in het gehele proces

De allereerste stap naar het optimaliseren van het logistieke proces is door stap voor stap na te gaan welke handelingen voorkomen binnen de procedure. Zo krijg je gemakkelijk inzicht in wat er gebeurt binnen jouw magazijn, waardoor je makkelijker fouten en verbeteringspunten kan vinden. Bekijk dus hoe de processen rondom inslag, opslag en uitslag worden uitgevoerd.

 

Wees concreet wanneer je deze stappen beschrijft: als het mogelijk is, kan je deze ook visualiseren door bijvoorbeeld video-opnames te nemen. Stel ook de stromingen vast en verbind deze met de activiteiten die plaatsvinden.

Stap 2: zoek oplossingen voor de problemen

Voor elk probleem is er altijd een oplossing, ook voor problemen die tijdens het logistieke proces voorkomen. Merk je bijvoorbeeld op dat jouw werknemers minder snel efficiënt werken, omdat ze veel zware en grote producten moeten tillen?

 

Er zijn genoeg producten op de markt die dit soort problemen kunnen verhelpen. Denk hierbij aan gebruikte heftrucks: deze machines zorgen ervoor dat jouw werknemers snel en efficiënt spullen kunnen verplaatsen van de ene plek naar de andere. Bovendien zijn tweedehandse heftrucks ook goedkoper, waardoor je meerdere kan aanschaffen voor het gehele bedrijf. Twee vliegen in één klap dus! Kijk op Heftruckdiscounter voor verschillende soorten heftrucks, zodat jij de beste vindt voor jouw bedrijf.

Stap 3: monitor het proces na het vinden van oplossingen

Vergeet natuurlijk ook niet om een rapportage te maken van de gevolgen van de aanpassingen binnen het magazijn. Zo weet je zeker dat je oplossingen je problemen hebben opgelost, maar het is natuurlijk ook interessant om te zien of ze het zelfs nog beter maken. Monitor dus constant en hou je ogen open voor nieuwe manieren om jouw logistieke processen te verbeteren.