Digitalk
Image default
Hobby en vrije tijd

Welke kleine gitaren bestaan er?

Een kleine gitaar kent vele voordelen, waardoor veel gitaristen ervoor kiezen om naast hun eigen gitaar ook een kleinere variant te kopen. In deze blog behandelen we daarom de soorten kleine gitaren met bijhorende voordelen. We hebben het dan over de kindergitaar, reisgitaar en ukelele. Op basis van deze soorten zijn er vervolgens weer meerdere varianten gemaakt, waardoor de benaming kleine gitaar vaak van toepassing is. 

Kindergitaren

Zoals de naam al aangeeft is deze gitaar bedoeld voor kinderen. Toch is dit minder waar, omdat deze gitaar ook zo zijn voordelen kent voor volwassenen. Daarnaast zijn kindergitaren verkrijgbaar in de volgende maten: 1/4, 1/2, 3/4 en 4/4 gitaar. De 4/4 gitaar is in dit geval de volwassen gitaar. Het is wel duidelijk dat er voldoende keuze is qua kindergitaren, waardoor het gitaarspel voor iedereen toegankelijk is.

Reisgitaren

Veel gitaristen ondervinden problemen wanneer ze hun gitaar mee op reis nemen. Gelukkig heeft men een reisgitaar ontwikkeld. Reisgitaren zijn namelijk uitgevoerd met een inklapbare gitaarhals, waardoor deze weinig ruimte in beslag nemen. Daarnaast kan een kleine gitaar ook gewoon als reisgitaar gebruikt worden, mits deze van een klein formaat is (1/4 of 1/2 gitaar).

Ukeleles

Vaak wordt een ukelele verward met een kindergitaar vanwege het kleine formaat. Om beide soorten uit elkaar te houden hoeft er alleen naar de snaren worden gekeken. Zo heeft een kindergitaar zes snaren en een ukelele er maar vier. Wanneer je een ukelele gaat kopen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende vier soorten: sopraan, concert, tenor en bariton. Net als bij de kindergitaar kent de ukelele ook verschillende maten. Zo is bijvoorbeeld de sopraan ukelele het kleinst en de bariton het groots.

Wanneer je kleine gitaar wilt leren spelen, dan moet je rekening houden met de hoeveelheid snaren. Zo zijn bijvoorbeeld de akkoorden bij een viersnarige gitaar anders, dan bij een zessnarige gitaar. Het stemmen van de snaren als het vasthouden van de gitaar is wel gewoon hetzelfde.

http://www.uwgitaarlesonline.nl/kindergitaar/