Digitalk
Image default
Financieel

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptovaluta die je ook wel kan vergelijken met de euro.

Deze cryptovaluta is uitgevonden door Satoshi Nakamoto, deze pseudoniem stuurde in 2008 vlak na de financiele crisis het document de wereld in.

Sindsdien heeft het de hele financïele wereld op zijn kop gezet. Dus wat is bitcoin? En wat kan je ermee?

Voordelen van de bitcoin?

Zoals het uitwisselen van de euro en de dollar voor goederen, is dit ook mogelijk met de bitcoin. Je kan bitcoins uitwisselen met anderen die ook in bezit zijn van bitcoins. De voordelen van de bitcoin tegenover de euro is het volgende:

– Bitcoin is gedecentraliseerd
– Bitcoin kan niet gehacked en gemanipuleerd worden
– Miners houden de bitcoin netwerk veilig en stabiel door nieuwe bitcoins te minen
– De lage transactie kosten
– Rechtstreeks geld versturen naar de rechtsmatige eigenaar zonder tussenkomst van een derde partij.
– Het is anoniemer dan papiergeld
– Er kan niet meer dan 21 miljoen bitcoins gemaakt worden

Technologie achter de bitcoin?

De technologie van de bitcoin is één van de reden waarom de prijs van de bitcoin enorm is gestegen in 2017. Deze technologie wordt ook wel de “blockchain technologie” genoemd.
Veel mensen zien blockchain als een revolutionaire uitvinding voor de toekomst, omdat deze onder andere veel “papier” en “contracten” en “mensenwerk” kunnen overnemen.

Miners bitcoin

Bitcoin miners zijn personen die ervoor zorgen dat de bitcoin netwerk veilig verloopt, ook zijn hun degene die ervoor zorgen dat alle transacties binnen het netwerk veilig en stabiel verloopt. Voor het delven van bitcoins leveren ze veel rekenkracht in, deze rekenkracht neemt bijvoorbeeld veel “energie” in. De vergoeding voor het oplossen van elke blok is 25 bitcoins. Daarmee worden hun kosten ook gewaarborgd.

Voorbeeld van een bitcoin transactie? Hoe werkt het?

Om je een klein voorbeeld te geven: Blockchain betekent letterlijk : Blokken (Transacties) die vastgeketeld is aan een ketting oftewel “chain”. Vandaar die woord: “Block” “chain”. Dus wat houdt dit nou precies in? Ik zal je dit snel uitleggen.

Elke transactie die je doet via de blockchain van bitcoin, wordt verpakt als een blok, deze blok moet volgens jou rechtstreeks naar partij B gaan. Voordat deze naar partij B gaat, moet deze eerst goedgekeurd worden door de miners binnen het netwerk van de bitcoin. Wanneer deze transactie(blok) wordt goedgekeurd, dan pas wordt het toegevoegd in de blockchain van de bitcoin. Zo zorgt de blockchain ervoor dat bijvoorbeeld Partij A niet meer het geld kan gebruiken omdat deze nu bij partij B ligt. Iedereen krijgt daarna de laatste copy van de register te zien van de blockchain zodat alles transparant is voor alle gebruikers.

https://cryptokopen.nl/currencies/BTC/bitcoin/