Digitalk
Image default
Energie

Opbrengst zonnepaneel opvolgen

Wanneer je zonnepanelen plaatst, wil je natuurlijk opvolgen wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Wil je de opbrengst in realtime volgen, dan doe je dit het beste door middel van een app.

Problemen en storingen Naast dat je de opbrengst van je zonnepanelen kan opvolgen, kan je door middel van de app ook eventuele problemen en storingen zien. Je kan de opbrengst ook dagelijks met elkaar vergelijken om mogelijke schade aan je zonnepanelen op te sporen of om het vermogen van je zonnepanelen in de gaten te houden. Dan kan je bij mogelijke problemen direct aanspraak maken op je garantie.

Hoe opbrengst zonnepaneel opvolgen? Het opvolgen hiervan kan op verschillende manieren. Deze gebeuren via de omvormer. De omvormer is het kastje dat de energie dat opgevangen wordt door je zonnepanelen omzet naar bruikbare elektriciteit voor je woning. De omvormer heeft een beeldscherm waarop je het vermogen kan aflezen. Deze kan je vervolgens bijhouden.

Er zijn ook bedrijven die een weerstation aanbieden wat gekoppeld kan worden met de omvormer. Het weerstation zet je ergens neer in huis en hierop kan je vervolgens de waardes aflezen. De meeste zonnepanelen die nu verkrijgbaar zijn, zijn gekoppeld aan het internet. Je brengt dan een verbinding tot stand tussen de omvormer en je modem. Vervolgens kan je de gegevens uitlezen met behulp van je computer of smartphone. Hiervoor zijn verschillende bedrijven die apps uitgebracht hebben om hier gebruik van te maken.

Er zijn ook bedrijven die een WiFi-stick uitgebracht hebben dat gekoppeld kan worden aan de omvormer. Je downloadt dan op je smartphone de bijbehorende app en kan in realtime meevolgen. Door het gebruik van de apps kan je vervolgens nagaan wat je de opbrengst van je zonnepanelen is. Vaak kan je ook maandelijks, per kwartaal of jaarlijks terugkijken hoeveel de opbrengst was. Het handige hieraan is dat je dan kan controleren of de opbrengst die van tevoren berekend of beloofd was ook daadwerkelijk behaald wordt.

Kosten apps Er zijn bedrijven dat geld vragen voor de verbinding en het opvolgen van de opbrengst van je zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook genoeg gratis apps te vinden. Test vooral uit welke app jij het makkelijkste vindt om mee te werken.