Digitalk
Image default
Aanbiedingen

Met deze tips is stoppen met roken een eitje

Het begint allemaal met dat ene voornemen: stoppen met roken. Echter zegt dit nog niet meteen dat dit makkelijk gaat zijn. Je lichaam is namelijk aan de nicotine gewend en zal daarom reageren wanneer je ineens geen nicotine meer binnen krijgt. Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen en bovendien is de verleiding groot, om gewoon weer te beginnen. Gelukkig is het niet onmogelijk om te stoppen, maar je moet er gewoon voor zorgen dat je niet in de verleiding komt, je gedoseerd stopt en je door je omgeving wordt gesteund. Lees hier met welke tips het stoppen makkelijker wordt gemaakt. 

 

1. Stop niet alleen, maar samen

Hoewel je niet-rokende familieleden en vrienden je vast en zeker zullen ondersteunen, zullen ze als niet-roker niet volledig begrijpen wat je doormaakt. Voor hen lijkt het niet zo moeilijk om te stoppen, maar ze snappen niet, hoe jij je voelt en hoe sterk de drang naar nicotine is. Daarom is het goed, om samen met iemand te stoppen. Ken je iemand met wie je vaak samen rookt? Pak dit dan aan om tegelijkertijd te stoppen. Op deze manier kunnen jullie elkaar ondersteunen en een dealtje sluiten. Steekt een van de twee toch weer een sigaretje op, spreek elkaar er dan op aan. Eventueel kunnen jullie ook afspreken dat jullie na drie maanden zonder roken iets leuks gaan doen samen. Iedere keer dat een van de twee toch rookt, gaat de tijd opnieuw in, net zolang totdat jullie beide 3 maanden aaneengesloten niet hebben gerookt. 

 

2. Zet je gewoontes aan de kant

Een grote valkuil bij het roken is dat je terug in je oude gewoontes valt. Was je er bijvoorbeeld aan gewend om altijd na het avondeten een sigaretje te roken voordat je aan de afwas begint? Zorg er dan voor dat je hier iets anders plant, zodat je niet in de verleiding kunt komen om weer te gaan roken. Ook als je in de pauzes op werk altijd samen met een paar collega’s rookt, is het goed om hier anders mee om te gaan. Blijf binnen of ga met bijvoorbeeld een groepje niet-rokende collega’s mee wandelen. Het is weliswaar jammer om de collega’s met wie je altijd stond minder te spreken, maar op deze manier is de verleiding om er zelf eentje op te steken een stuk kleiner. 

 

3. Doe het gedoseerd

Tot slot is het raadzaam om stap voor stap te stoppen. Hoe? Met een e-sigaret, want hiermee kun je het nicotinegehalte variëren, zodat je langzaam af kunt bouwen. Op nicotinebase.nl kun je vele E-Liquids vinden die met verschillende percentages nicotine worden verkocht. Je kunt bijvoorbeeld eerst een maand met 6 mg nicotine roken, dan een maand met 3 mg en dan een maand met 0 mg. De maand erna is je lichaam dan niet meer zo gewend aan de nicotine en wordt het stoppen een stuk makkelijker. 

 

https://www.nicotinebase.nl/nl/