Digitalk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe Game Based Assessment succesvol te gebruiken?

Als je als bedrijf gebruik wilt maken van game based assessment tool dan kan de keuze best reuze zijn. Je wilt een tool met een meting die valide is, je wilt het voltooiingspercentage weten en natuurlijk dat er een positieve kandidaat ervaring is. In de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk te zijn om een game based assessment tool te vinden waar je deze drie punten kunt afvinken. De wetenschap maakt het mogelijk dat we psychometrie kunnen combineren met betrokkenheid en het plezier van het spelen van een game. Hierdoor zijn game based assessments een essentiële vorm van beoordelen om op terug te vallen.

Wat is een game based assessment?

Om te weten hoe je een game based assessment succesvol kunt gebruiken is het belangrijk om te weten wat het is. Een game based assessment is een combinatie van traditionele psychometrische tests die aan een kandidaat worden aangeboden in een spelvorm. Het doel is om de juiste kandidaten te vinden. Deze tool helpt om de selectie te maken en te beoordelen op basis van hoe het spel gespeeld wordt wie het beste past bij het bedrijf en de functie. 

Veel bedrijven werken nog met traditionele psychometrische tests. Uit het oogpunt van gewenning is het logisch dat veel bedrijven hier nog mee werken. Ook zijn er vragen hoe nauwkeurig en betrouwbaar een game based assessment is. Deze zijn in de loop van de tijd geëvolueerd. Het biedt zowel de werkgever als de kandidaat verschillende voordelen. Als werkgever hoef jij je geen zorgen te maken over de validiteit, betrouwbaarheid en de kandidaat ervaring. Zo kun je psychometrische metingen doen als verbaal, logisch en numeriek redeneren, situationele beoordelings- en persoonlijkheidstests. Het voordeel hiervan is dat de kandidaat een leuke en realistische ervaring krijgt en je als werkgever enorm veel data krijgt om te gebruiken om kandidaten op een meer nauwkeurige manier te selecteren. 

3 Punten om op te letten bij tool keuze 

  1. Eerlijke game based assessment

Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder voor een game based assessment dan is de eerste randvoorwaarde dat de test iedere kandidaat een gelijke kans op succes geeft. Het moet toepasbaar zijn op verschillende devices. De weergave van de tekst, afbeeldingen en video’s moet overal goed zichtbaar zijn. Daarnaast moet het makkelijk in gebruik zijn. Zelfs wanneer de kandidaat niet eerder een game based assessment heeft gemaakt, moet het geen enkel probleem zijn om deze af te ronden. 

  1. Normgroepen

Het doel van de normgroepen is dat je de scores van kandidaten kunt benchmarken. Dit is belangrijk omdat dit je in staat stelt om de kandidaten te vergelijken met het functieniveau. Bij voorkeur zijn dit normgroepen op mondiaal niveau waarbij je ook interne normgroepen voor je bedrijf aan kunt maken. Op basis hiervan kun je de meest geschikte kandidaat selecteren. 

  1. Implementatie en integratie

Niks is zo vervelend als werken met een tool waarbij de implementatie en integratie al voor moeilijkheden zorgt. Dit proces moet eenvoudig te doorlopen zijn. Het moet voor iedereen op elk device te downloaden zijn.

Haal het meeste uit je game based assessment tool 

Game based assessments hebben sterke punten in use-cases binnen het HR-proces. Het begrijpen is de sleutel om het maximale eruit te halen. We zien dat de assessments met name ingezet worden voor talent acquisitie. Ook spreekt het met name het jongere publiek aan. Daarom is de populariteit afkomstig van het gebruik ervan voor niet-ervaren werving programma’s voor afgestudeerden en studiebeurzen. Ondanks dat dit de grootste groep is, zijn ook ouderen gewend aan het game element in de bewoordingen. Zorg ervoor dat je weet voor welke doelgroep je het wilt gebruiken. Het is daarnaast belangrijk dat het past bij de organisatie. De game is een leuke en interactieve manier om kennis te maken.

Om het meest uit de tool te halen is het belangrijk om te beseffen wat de mogelijkheden zijn en hoeveel gegevens en data je kunt verzamelen. In een spel gebaseerde beoordeling worden ongeveer 3.000 datapunten vastgelegd. Dit maakt ook de inzichten nauwkeuriger. Recruiters hebben hierdoor de mogelijkheid om een op scores gebaseerde meting van kandidaten en het gedrag kunnen zien terwijl ze die score behalen.

https://www.brainsfirst.com/game-based-assessment/