Digitalk
Image default
Vakantie

Agriturismo Toscane – verblijf bij de boer

Hoewel Toscane ware pronkjes van steden kent (Florence, Siena), is de regio toch vooral een landelijk gebied. Waar de wijnstokken van de Chianti wortelen, waar slanke cipressen boven een heerlijk glooiend landschap uitsteken en waar de boer nog koning is. Die boer is ook de reden dat in deze regio het agriturismo Toscane is ontstaan. De Italiaanse boeren van Toscane werkten altijd kleinschalig. Met de schaalvergroting van 1985 werd het steeds moeilijker om van hun land nog te kunnen leven. Voeding kwam altijd kleinschalig tot stand en in een wereld die schaalvergroting eiste, begonnen de inkomsten van de boeren te dalen. Ze hadden neveninkomsten nodig om alsnog het boerenbedrijf boven water te houden. En die zijdelingse inkomsten kwamen uit de toeristische sector. Ofwel: vakantie bij de boer. Logeren op de boerderij, dus.

Agriturismo Toscane: authentieke vakanties

Rond steden zoals Pisa en Lucca opent zich een rustiek heuvelland, met dorpen maar ook prachtige boerenhoeves op de toppen. Boerderijen waar de tijd stil lijkt te staan, met dieren die je dromerig aanstaren en uilen die in de nokken van de schuren schuilen. Niets gaat er snel, behalve dan een paard die even in volle draf een heuvel neemt. Op de boerderij zelf vult de boerenkeuken zich gestaag met lunch en diner. Wat er op tafel komt is niet alleen in de streek maar soms zelfs op de boerderij gemaakt. Geen wonder dat de vakantieganger zich thuis kan voelen op een boerderij die gasten ontvangt.

Van eenvoud naar luxe

Agriturismo Toscane was eerst een hele bescheiden formule. Je kreeg een goed bed in een kamer op de hoeve en dat was het. De eenvoud van het platteland. Maar anno 2022 is een Italiaanse boerderijvakantie wel wat meer opgewaardeerd. Noem het gerust naar landelijke luxe getild. Veel boeren hebben een vakantiehuis op het erf ingericht, soms zelfs voorzien van een privé terras en eigen zwembad! Je kunt wel nog vaak bij de boer aan tafel schuiven en mee-eten.

De streekkeuken gastvrij geserveerd in agriturismo Toscane

Toch is je eigen tafel in je vakantiehuis ook uitnodigend. Hier zal de gastheer of -vrouw je à la carte van spijzen en lekkere streekwijnen voorzien. Het bijzondere is dat je geen standaard eten krijgt maar maaltijden vol smakelijk lekkers uit de eigen streek. De eieren komen van de kippen die je ’s ochtends tegenkwam, de kaasjes uit de eigen kaasmakerij. Hoe heerlijk kan kleinschaligheid zijn! En wat goed is voor jou is ook goed voor de boer. Die hoeft zijn werkzame leventje zo niet op te geven want hij verdient er een centje bij met jou als gast. Het mooie van zo vakantievieren is dat je op een gegeven moment helemaal het gevoel niet meer hebt dat je toerist bent. Want je maakt zijdelings alle boerenbedrijvigheid elke dag weer mee.

Toscaanse vakantie

Er komen steeds meer vakantiehuizen in de formule van agriturismo Toscane terecht. Vanuit die huizen kun je diverse themavakanties boeken. Ben je geïnteresseerd in wijn, dan kun je zo een wijnthema vakantie in Italië organiseren. Eerder gek op de zee? Toscane heeft een kustlijn en meteen aan zee vind je steeds meer agriturismo’s. Heel bevredigend zijn ook uitstapjes naar de renaissance steden om dan ’s avonds relaxed te genieten bij de boer op het platteland. La dolce vita!