Digitalk
Image default
Relatie

5 gewoonten van de geest die liefdesverdriet erger maken (en wat u in plaats daarvan kunt doen)

Een liefdesverdriet kan zo intens pijnlijk zijn dat de meesten van ons het onze ergste vijand niet zouden toewensen. De ervaring kan enorm en levensveranderend aanvoelen. En hoewel je het misschien niet gelooft als je er doorheen gaat, kan de transformatie veroorzaakt door liefdesverdriet je openen voor een grotere, mooiere liefde. Liefdesverdriet.nl is de plek waar je leert omgaan met een gebroken hart.

Maar eerst moet je leven en ademen door de tijd die nodig is om te rouwen en je tedere hart te herstellen. Hoewel je genezing niet kunt overhaasten, kun je uit de weg gaan en het proces helpen door de gedachten en overtuigingen te herkennen die verder lijden veroorzaken. Overweeg deze nutteloze gewoonten van de geest en hoe mindfulness je kan helpen ze te overwinnen bij het omgaan met liefdesverdriet. 

Nadenken over wat-als

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd te mediteren, weet dat de geest zich vaak druk maakt om erachter te komen hoe je je leven het beste kunt beheersen. Dit mechanisme gaat overdrive wanneer dingen uit elkaar vallen en we pijn voelen. De geest gaat verwoed terug in de tijd om erachter te komen waar het mis is gegaan: ‘Heb ik te vaak ge-sms’t? Misschien heb ik niet genoeg ge-sms’t?” Hoewel we dit kunnen rationaliseren als een nuttige reflectie, is het proberen de situatie op te lossen een stiekeme manier waarop de geest probeert te ontsnappen aan pijn.

In plaats van na te denken over ‘wat als’, denk bij jezelf na over wat jou blij maakt. Verwen jezelf door bloemen te kopen, zelf avondeten koken of neem jezelf mee op lange wandelingen. Maak een afspraak met je therapeut of mediteer jezelf tot rust.

Internaliserende afwijzing

Afwijzing doet pijn, maar laat je er niet door vergiftigen door te geloven dat het een weerspiegeling is van je eigenwaarde. In plaats van verhalen van het niet-genoeg zijn, onthoud dat relaties ingewikkeld zijn. Soms is de relatie niet de juiste match. Het is moeilijk wanneer de ander voor jou beslist, maar het kan nuttig zijn om je voor te stellen hoe je tot dezelfde conclusie zou zijn gekomen. Breakups zijn geen mislukkingen; het zijn verschuivingen in een andere richting.

Onthoud vooral dat je een heel en compleet persoon bent, met of zonder partner. Wijs jezelf niet af alleen omdat je je afgewezen voelt. Concentreer je op activiteiten die je helpen verbinding te maken met jouw gevoel van eigenwaarde en je zelfverzekerder te voelen. Vraag je vrienden en familie wat ze leuk aan je vinden.

Vasthouden aan de toekomst

Liefdesverdriet omvat zowel rouwen om het verlies van de relatie als de toekomst die je voor de relatie hebt gedroomd: de plaatsen waar je naartoe zou gaan, het gezin dat je zou stichten en het huis dat je zou bouwen. Het opgeven van wat had kunnen zijn, kan je gevoel van stabiliteit doen wankelen en je in het diepe ongemak van onzekerheid achterlaten. En, zoals we allemaal weten, komt de geest vaak in opstand tegen het onbekende. Je zou kunnen proberen zekerheid terug te winnen door de overtuiging te vatten dat een leven met deze persoon het enige is dat je ooit gelukkig kan maken. Dit is niet waar! Laat de fantasie van een bevredigende toekomst met deze persoon los. 

Als je merkt dat je stevig vasthoudt aan wat had kunnen zijn, richt je geest en hart dan op andere manieren om vreugde en voeding in je leven te brengen, met of zonder partner. Maak verbinding met je innerlijke veerkracht en herinner jezelf eraan dat het goed komt. Cultiveer vreugde in je dag en laat een nieuwe toekomst zich openbaren terwijl je geneest en transformeert in een wijzere versie van jezelf. 

Proberen de liefde te stoppen

Wanneer een relatie eindigt, denken we dat we moeten stoppen met van de andere persoon te houden omwille van onze geestelijke gezondheid. Zoals je waarschijnlijk inmiddels hebt geleerd, is proberen een gevoel te stoppen een enkeltje naar frustratie en pijn. De kunst van het mens zijn is om een ​​veelheid aan gevoelens te leren ervaren. Het is oké om tegelijkertijd woede, liefde, verlangen en verdriet te voelen. Hoewel we het misschien wensen, heft de woede of het verdriet de liefde niet op. Accepteer al je gevoelens. Eer en werk met elk van hen. En wat de liefde betreft, laat het zo zijn. Vandaag kan het pijn doen, maar dat zal de komende dagen en maanden veranderen en veranderen. Op een dag zou die liefde zelfs een gevoel van dankbaarheid kunnen oproepen voor de lessen en avonturen.