Digitalk
Image default
Auto’s en Motoren

Op de beste manier je auto verzekeren? Hou rekening met deze tips!

Wanneer je een nieuwe auto hebt aangekocht dien je er rekening mee te houden dat je meteen met een aantal verplichtingen zal worden geconfronteerd. Uiteraard is het in eerste instantie zo dat je voorzichtig moet rijden op de weg. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk binnen Europa zo dat je verplicht bent om een autoverzekering af te sluiten. Wil je graag je auto verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. In eerste instantie kan je kiezen voor de wettelijk verplichte WA-verzekering. Daarnaast is het echter ook mogelijk om te kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. In ieder geval, waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten van een autoverzekering ontdek je hieronder! 

Wanneer is je auto verzekeren met de WA-verzekering interessant?

De eerste mogelijkheid waar je voor je auto verzekeren over beschikt is gebruikmaken van de wettelijk verplichte WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze er louter en alleen voor zorgt dat de schade wordt gedekt aan derden. Dit is natuurlijk net wat minder interessant dan de andere twee soorten autoverzekeringen die wel zorgen voor een (gedeeltelijke) dekking van de schade die kan ontstaan aan je eigen auto. Dit gezegd hebbende is het toch zo dat heel wat mensen in de praktijk wel degelijk kiezen voor dit type autoverzekering. Dit is uiteraard het gevolg van  de lage kostprijs waarover ze beschikt. De WA-verzekering is dan ook veruit de goedkoopste autoverzekering die op de markt kan worden afgesloten. 

Waar kan je op rekenen bij de WA + beperkt cascoverzekering?

Een tweede mogelijkheid waar je een beroep op kan doen voor wat je auto verzekeren betreft is het afsluiten van de WA+ beperkt casco verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in eerste instantie zoals de naam reeds aangeeft bestaat uit de wettelijk verplichte WA-verzekering. Deze verzekering wordt echter aangevuld met de beperkt casco polis. Dit betekent concreet dat je boven op de standaard WA-dekking ook nog kan rekenen op de volgende extra’s: 

  • Een dekking tegen schade veroorzaakt door loslopende dieren; 

  • Schade als gevolg van een brand of explosie; 

  • Glasschade waaronder eveneens een sterretje in de voorruit;

  • Schade die het gevolg is van joyriding; 

  • Mogelijke diefstal van het verzekerde voertuig;

Het spreekt voor zich dat de bovenstaande extra dekkingen uiteraard zeer mooi meegenomen kunnen zijn. Bovendien houdt de WA+ beperkt cascoverzekering het midden tussen de WA-verzekering enerzijds en de allrisk autoverzekering anderzijds. Dit betekent dat ze eigenlijk voor elke potentiële verzekeringnemer financieel toegankelijk is. Wil je dus met andere woorden je auto verzekeren op een manier zodat bepaalde (maar niet alle) vormen van eigen schade toch worden gedekt? Dan zou de WA+ beperkt casco verzekering daarvoor kunnen zorgen!

Wanneer kiezen voor de allrisk autoverzekering?

Allrisk je auto verzekeren is de derde en laatste mogelijkheid waar je voor kan kiezen. Wanneer je kiest voor deze verzekering zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op de meest uitgebreide polisvoorwaarden die er bestaan. In eerste instantie is het zo dat je bij deze autoverzekering kan rekenen op alle dekkingen die eveneens deel uitmaken van de verplichte WA-verzekering en van de beperkt cascoverzekering. Voor de allrisk geldt echter dat deze dekkingen nog verder worden uitgebreid. Er is namelijk nog één belangrijke dekking die hieraan toe wordt gevoegd. 

Het gaat hierbij uiteraard om de zogenaamde dekking voor zelf veroorzaakte schade. Het is altijd mogelijk dat je door een onoplettendheid schade aanbrengt met je voertuig. Indien je hebt gekozen voor je auto verzekeren door middel van de WA-verzekering of de beperkt cascoverzekering zal je kunnen vaststellen dat je in dat geval geen tegemoetkoming zal ontvangen van de verzekeraar. Dat is wel het geval bij de allrisk verzekering. Let wel, net zoals bij de andere autoverzekeringen het geval is zal je ook hierbij rekening moeten houden met het verschuldigd zijn van een bepaald eigen risico.

 

Diks verzekeringen voor vergelijken, verzekeren en ontzorgen

 

Besparen op je auto verzekeren? Hou rekening met deze tips!

Ondertussen heeft de bovenstaande informatie duidelijk gemaakt welk type autoverzekering voor jou nu precies de beste keuze kan zijn. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je bij een auto verzekeren uiteraard ook rekening zal willen houden met de kosten die je moet betalen. Deze kosten kunnen in de praktijk vrij sterk uiteenlopend zijn. Dat is het gevolg van het feit dat er toch best een aantal zaken een niet onaanzienlijke invloed op uitoefenen. Denk hierbij onder meer aan:

  1. Het soort autoverzekering die je gaat afsluiten;

  2. De verzekeraar waar je een beroep op gaat doen; 

  3. Het eigen risico dat van toepassing is op de autoverzekering;

Veel mensen gaan ervan uit dat het verplichte karakter van de WA-verzekering ervoor zorgt dat de premie die in rekening wordt gebracht bij elke verzekeraar hetzelfde is. Dat is echter zeker niet juist. Wil je graag je auto verzekeren tegen zo laag mogelijke kosten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het uitvoeren van een vergelijking tussen verschillende verzekeraars zeker de moeite waard kan zijn. Enkel en alleen op deze manier zal je immers kunnen achterhalen welke verzekeraar je nu precies het interessantste aanbod voor zal kunnen schotelen. Let wel, er is meer om rekening mee te houden. 

Echt goedkoop je auto verzekeren is niet altijd mogelijk

Zelfs wanneer je tot in de puntjes rekening houdt met de aangehaalde tips op deze pagina zal je kunnen vaststellen dat echt goedkoop een auto verzekeren niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat is doorgaans het gevolg van het feit dat de auto in kwestie over te zware specificaties beschikt. Het is namelijk zo dat een significant deel van de premie van je autoverzekering daarop wordt berekend. Hoe zwaarder de auto, des te hoger ook de verzekeringspremie komt te liggen. 

Bovenstaande zorgt er meteen voor dat het duidelijk is waarom de auto verzekeren van de buurman voordeliger uitvalt dan bijvoorbeeld het verzekeren van jouw voertuig. De kans is ongelofelijk groot dat het vermogen van die auto een stuk beperkter zal zijn. Daarmee is het risico op ernstige schade een stuk kleiner waardoor de verzekeraar genoegen neemt met een lagere verzekeringspremie.