Digitalk
Image default
Muziek

Bladmuziek accordeon tijdens de Corona crisis

De accordeonvereniging in Nederland heeft het niet makkelijk; het instrument heeft vaak een (onterecht!) oubollig imago, verenigingen vergrijzen en krimpen, betaalbare locaties om te repeteren zijn moeilijk te vinden. En dan maakt de Corona crisis het nog net een stapje ingewikkelder; beperkingen om samen te kunnen spelen en te repeteren, ingewikkelder om bladmuziek voor accordeon te delen, geen mogelijkheden om LIVE op te treden voor publiek… het zit er allemaal even niet in.

Online muziek maken

Maar er zijn accordeonorkesten die niet stil zijn blijven zitten in deze periode. Veel mensen zijn inmiddels gewend geraakt aan contact middels videoverbinding. Net als enkele wereldberoemde bands, orkesten en artiesten al succesvol aantoonden, is het ook voor ‘de gewone vereniging’ relatief eenvoudig om via een videoverbinding samen muziek te maken.

Buiten een praktisch nut in het voorkomen van Corona besmettingen, biedt dit tevens veel nieuwe mogelijkheden, want hoe leuk is het om bijvoorbeeld internationale contacten aan te laten sluiten om een “nootje” mee te spelen? En uiteraard is het ook gewoon belangrijk om daarmee de routine van het samen spelen te behouden.

Digitale bladmuziek

Daaraan draagt ook bij dat bladmuziek voor accordeonorkesten tegenwoordig goed, in professionele- en vaak digitale vorm verkrijgbaar is. Niet ‘sjouwen met papieren’, maar digitale bladmuziek partijen die eenvoudig onder de eigen orkestleden te verdelen zijn.

Nieuw repertoire

Het accordeon heeft een geheel eigen repertoire dat niet meer onderdoet voor voor het klassieke- concert-repertoire en eigentijdse muziek, voor zowel solo-accordeon als accordeonorkesten; van musette, klassiek en klezmer tot jazz, pop- en filmmuziek, voor de beginner en de ervaren accordeonist, jong en oud.

Er zijn dus veel mogelijkheden om een leuk en uitdagend repertoire op te bouwen met uw accordeonvereniging en deze tijdens de coronacrisis in te studeren. Laten we hopen dat we daar de vruchten van kunnen plukken zodra het ook fysiek weer mogelijk is om samen te genieten van accordeon muziek!

https://www.accordamusica.nl