De soorten en toepassingen van een tilt sensor

Digitalk

Een tilt sensor is een type sensor dat aan de hand van een hoekbeweging een elektrisch signaal afgeeft. In een beperkt bereik van beweging meet het apparaat helling en kanteling. Het verschil tussen een tilt sensor en een tilt meter is dat sensoren alleen het signaal genereren. De meters daarentegen lezen dit signaal ook uit. Toch wordt een tilt sensor ook wel een inclinometer genoemd. Hij kan voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals de bouw of luchtvaart. DIS Sensors verkoopt deze sensoren in verschillende soorten. Afhankelijk van uw wensen en de toepassing wordt de sensor hierop aangepast. Ze zijn betrouwbaar en zeer nauwkeurig in gebruik.

De stroomkring van een tilt sensor

De sensor bestaat als het ware uit een rollend balletje, waaronder zich een geleidende plaat bevindt. Op het moment dat de sensor stroom ontvangt, valt het balletje naar de onderkant van de sensor. Hier wordt vervolgens een elektrische verbinding gevormd. Bij kanteling van de sensor valt het balletje niet naar de bodem. Hierdoor loopt de stroom niet door twee eindaansluitingen van de sensor. Als het apparaat een rechte houding heeft, bevindt het balletje zich aan de onderkant van de sensor. Hiermee wordt een elektrische verbinding gevormd tussen de twee eindklemmen. De kring wordt zo kortgesloten, waarmee de LED voldoende stroom krijgt. Bij kanteling bevindt het balletje zich niet langer onderin de sensor, waardoor de elektrische verbinding wordt verbroken. De stroomkring is hiermee open.

Verschillende soorten en maten

Er zijn verschillende soorten sensoren en technologieën om helling en hoogte te meten. Een elektrolytische sensor is een soort die zeer nauwkeurig meet en klein is in formaat. Hij wordt gebruikt voor hoekmetingen. De MEMS sensoren zijn ook erg klein, maar werken mechanisch. Deze zijn zeer veelzijdig en worden gebruikt bij onder anderen medische en industriële doeleinden. De krachtbalanssensoren werken op zwaartekracht. Deze sensoren zijn iets duurder, maar hebben een hoge nauwkeurigheid en zijn niet gevoelig voor temperatuursveranderingen. Ze zijn geschikt voor metingen met voertuigen, schepen en vliegtuigen.

https://dis-sensors.com/nl/