Digitalk
Image default
Hobby en vrije tijd

De techniek van de 3d pen

Ik vind het een goede zaak dat steeds meer scholen in het basis onderwijs gaan werken met de 3d pen. Op sommige scholen gebeurt dat bij handvaardigheid, sommige scholen gebruiken de pen ook bij andere vakken. De 3d printers zijn inmiddels niet meer weg te denken en zullen steeds verder worden ontwikkeld zoals ook hier online is te bekijken De 3d technologie is een blijvertje. Alhoewel de 3d pen een mini-versie is van een 3d printer, is het principe vergelijkbaar. Hierdoor maken kinderen al vroeg kennis met 3d en de technologie die dit mogelijk maakt. Zij zullen er in de toekomst ongetwijfeld mee te maken krijgen.

Kennis op niveau voortgezet onderwijs

Daar waar er op basisschool niveau nog spelenderwijs met de 3d pen werd gewerkt, is deze in het voortgezet onderwijs van een serieuzer belang. Hierbij kan je denken aan wiskunde. Geometrische berekeningen en vormen worden visueel door deze via een 3d pen uit te werken. Bouwkundige zaken als de hefboomtechniek of de zwaartekracht kunnen aan de orde komen bij bouwkunde of bij uitleg van de verschillende bouwstijlen uit de vorige eeuwen, waar geschiedenis zich voor inzet. Dan zijn er uiteraard ook nog de creatieve vakken. Hierbij kan 3d tekenen op papier worden ondersteund met 3d tekenen in de lucht.

De 3d pen als professioneel gereedschap

Het is niet verwonderlijk dat de 3d pen inmiddels in heel wat gereedschapskisten zijn beland. Met de pen kan een (klein) onderdeel perfect worden nagemaakt. Maar ook reparaties worden uitgevoerd met een 3d pen met filamenten. De toekomst zal laten zien dat de 3d pen in vele beroepen zijn nut zal gaan laten zien. Dat is nu al zo met de 3d printer. Er worden bijvoorbeeld protheses gemaakt met deze printer. Maar ook bij kunstenaars wordt de pen al regelmatig in de hand genomen. Prachtige kunstwerken worden er met zo’n pen gecreëerd.