Digitalk
Image default
Dienstverlening

10 vragen over een zakelijk alarmsysteem

10 meeste gestelde vragen over alarmsystemen

1. Wat is beter een draadloos alarmsysteem of een bekabeld alarmsysteem?

Een bekabeld alarmsysteem is altijd nog beter dan een draadloos alarmsysteem. Maar draadloze alarmsystemen worden steeds beter. In bestaande woning waar geen kabels kunnen worden aangelegd is daarom een draadloos zakelijk alarmsysteem de ideale oplossing. Het draadloze signaal is tegenwoordig erg goed en heeft geen last van wifi of andere storingsbronnen.

2. Ben ik verplicht om een meldkamer te nemen bij mijn alarmsysteem?

Indien de verzekering een alarmsysteem met minimaal risicoklasse 2 eist dan is het verplicht om het alarmsysteem te verbinden met de meldkamer. Als er geen eis is vanuit de verzekering of als er risicoklasse 1 wordt geëist dan mag het alarmsysteem worden doorgemeld naar een app op de telefoon.

3. Kan ik het alarmsysteem bedienen met een app op de telefoon?

Met de nieuwe alarmsystemen is het mogelijk via een beveiligde cloud het alarmsysteem volledig te bedienen via de app. Naast het ontvangen van alarm meldingen, kunnen er ook andere meldingen worden ontvangen zoals storingen, stroom-/ spanning uitval en in-/uit schakelingen. Ook kun je het alarm in en uitschakelen en je krijgt inzicht in je systeem doormiddel van een overzicht van de componenten en een logboek van de gebeurtenissen.

4. Waar in huis moet ik rookmelders ophangen?

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om in ieder woning een rookmelder te hebben. De regel is dat op elke verdieping een rookmelder moet hangen. Denk hierbij vooral aan de vluchtroutes, vaak is dit de gang en overloop. Besloten ruimtes die dienen als vluchtroute moeten ook worden voorzien van een rookmelder. Een zolder die geen verblijfsruimte is behoeft geen rookmelder. Advies is wel om hier een rookmelder/ koolmonoxide melder te plaatsen als hier bijvoorbeeld de cv-ketel hangt.

5. Wat is de beste beveiligingscamera?

Om te beginnen is er niemand die hier een pasklaar antwoord op heeft. Elke situatie vraagt om een specifieke oplossing. Een beveiligingscamera die een goed overzicht geeft, personen herkent en identificeert, een goed beeld geeft in het donker en ook nog betaalbaar is bestaat helaas nog niet. Wel geldt de regel dat een bekabelde beveiligingscamera altijd nog beter is dan een wifi beveiligingscamera. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de specificaties van de camera. Hoeveel megapixel heeft de camera? Wat is de lichtgevoeligheid? Is de camera vandaalbestendig?

6. Kan ik mijn camerasysteem bekijken met een app op de telefoon?

Met de nieuwe camerasystemen is het mogelijk via een beveiligde cloud het camerasysteem volledig te bedienen via de app. Hierdoor kun je de camerabeelden live en terug kijken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om meldingen te ontvangen van het camerasysteem.

7. Kan ik mijn beveiligingscamera’s koppelen met een videomeldkamer?

Met een IP camerasysteem kunnen wij via internet een koppeling maken met de videomeldkamer. Afhankelijk van het afgesproken protocol kan de meldkamer mee kijken bij een alarmmelding. Dit kan doormiddel van alarm op thermische beveiligingscamera’s of wanneer het alarmsysteem alarm geeft. De meldkamer kijkt vervolgens live mee en onderneemt aan de hand hiervan actie. Indien nodig schakelen ze direct politie in en delen ze de camerabeelden live aan de politie doormiddel van live view.

8. Moet ik een brandmeldinstallatie conform NEN 2535 in mijn gebouw? Of een ontruimingsinstallatie conform NEN 2575?

Dit is afhankelijk van de volgende punten; – Wat is de functie van het gebouw? Woon, kantoor, bijeenkomst etc. – Wat is de gebruiksoppervlakte van het gebouw? Verdeeld per functie. – Wat is de hoogste vloer van het gebouw? Afhankelijk hiervan wordt bepaald welke omvang van bewaking geëist wordt. Dit kan zijn geen, niet automatische, gedeeltelijke of volledige bewaking.

9. Moet ik rookmelders in een studentenhuis conform NEN 2555 toepassen?

Elk huis, dus ook studentenhuis, moet worden voorzien van rookmelders. Echter als dit conform de NEN 2555 wordt geëist dat zijn er wat extra eisen. Extra eisen waaraan de rookmelders moeten voldoen: – 230v/ lichtnet/ stroom aansluiting – back-up batterij – NEN-EN 14604 keuring – onderling gekoppeld draadloos of bekabeld

10. Moet onze brandmeldcentrale maandelijks worden gecontroleerd?

Als een gebouw een brandmeldcentrale heeft dan moet het systeem maandelijks worden gecontroleerd. Dit noemen wij ook wel beheerder brandmeldinstallatie of opgeleid persoon die maandelijks een controle uitvoert. Maandelijks moet de beheerder brandmeldinstallatie een visuele controle uitvoeren van de brandmeldcentrale, het brandweerpaneel en de nevenpanelen. Daarnaast moet de doormelding van brand- en storingsmeldingen maandelijks worden getest.

https://www.alarmwesa.nl