Digitalk
Image default
Aanbiedingen

Giardia bij de hond

Giardia bij de hond

Een hond is vaak een van de belangrijkste elementen van je leven. Daarom wil je je trouwe viervoeter ook beschermen tegen ziektes, parasieten en andere ongemakken. Dit is dan ook de reden dat het erg belangrijk is om het gedrag van je hond te kennen. Op deze manier weet je snel dat er iets mis is als je huisdier zich ongewoon gedraagt. Giardia is een voorbeeld van een parasiet die het gedrag van je hond doet veranderen. In deze blog lees je alles over deze vervelende, maar behandelbare parasiet. Lees daarom snel verder!

De Giardia parasiet

Niets is frustrerender voor jou en je hond dan dat je hond een vervelende ziekte of parasitaire infectie oploopt. Giardia bij honden is echter een van de meest voorkomende parasieten. Meestal veroorzaakt deze parasiet niet direct kalchten, maar bij zwakke of jonge honden kan het leiden tot diarree. Het is vaak moeilijk om van deze diarree af te komen. Je hond kan besmet raken met deze parasiet door van straat te eten of door te likken aan zijn poten. Ook mensen kunnen besmet raken met deze parasiet, omdat het een zoonose betreft. Ook mensen kunnen buiten besmet raken met deze parasiet, vooral kleine kinderen lopen dus een groter risico doordat ze veel meer buiten spelen in de zandbak en op straat.  

Klachten

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden. Op deze manier merkt u het direct wanneer er iets mis is met uw hond. Bij Giardia is het van belang om te letten op de ontlasting van uw hond. Het belagnrijkste symptoom is namelijk een aanhoudende en chronische diarree. Deze diarree is slijmerig, heeft een brijachtige consistentie en stinkt. Het is ook mogelijk dat u merkt dat uw hond wat is afgevallen en wat slomer is dan normaal. Bij Giardia hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw hond last heeft van een verminderde eetlust. 

Zo komt uw hond er weer bovenop

Als jouw hond aan Giardia lijdt, is het verstandig om een arts te raadplegen. De behandeling omvat een kuur van meerdere dagen met fenbendazol of metronidazol. Als je meerdere huisdieren hebt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle huisdieren vrij zijn van parasieten. Daarom dienen ze ook allemaal behandeld te worden tegen de Giardia parasiet. Wanneer je in contact komt met een van je huisdieren is het verstandig om je handen regelmatig te wassen.