Digitalk
Image default
Aanbiedingen

Een conceptueel model maken? We got you!

Als je bezig bent met afstuderen komt er hoogstwaarschijnlijk een moment waarop je een conceptueel model moet maken. Geen zorgen, voor veel studenten is dat een term die ze niet eerder hebben gehoord. In deze blog vertellen we je graag meer over dit model, lees dus snel verder!

 

Wat is een conceptueel model?

Kort gezegd is een conceptueel model een visuele weergave van de vragen die jij gedurende jouw scriptie gaat beantwoorden. Soms kunnen de variabelen in je scriptie je gek maken, op zo’n moment is het fijn om een helderheid te scheppen door middel van een conceptueel model. Dit model kan goed van pas komen als jij in je scriptie verschillende variabelen gaat vergelijken. Dit model zorgt ervoor dat het belangrijkste deel van je scriptie niet alleen in tekst wordt beschreven, maar ook in één oogopslag visueel duidelijk wordt. Zo is in één blik duidelijk wat jij gaat onderzoeken in je scriptie.

 

Waar plaats je het conceptueel model? 

Het komt vaak voor dat het conceptueel model wordt geplaatst na de formulering van onderzoeksvragen, deelvragen of hypothesen. Vaak komt het voor dat de deelvragen enof hypothesen in de inleiding worden benoemd. Dat zorgt er dan automatisch voor dat het conceptueel model daar ook komt te staan. 

 

Dit heb je nodig om het model op te stellen

Voor je begint met het opstellen van je conceptueel model moet je goed duidelijk hebben wat je gaat onderzoeken. Tijdens dit proces zul je er ook gelijk achter komen of de hoofd- en deelvragen al duidelijk genoeg zijn. Als dit namelijk niet het geval is, zul je merken dat het lastig is om een conceptueel model op te stellen. Ook is het fijn om duidelijk te hebben welke afhankelijke en onafhankelijke variabelen je hebt en welke verbanden je wilt testen. Misschien wil je bijvoorbeeld het modererende effect van variabele A op de relatie tussen variabele C onderzoeken.

https://www.topscriptie.nl/