Digitalk
Image default
Woning en Tuin

Tien jaar ervaring heeft LED Design Holland inmiddels.

Op het gebied van LED winkelverlichting en ook wat kantoorarmaturen en lampen voor industrieel gebruik betreft. Voor de meest uiteenlopende bedrijven maakt deze LED specialist lichtplannen op maat. Daarin wordt advies gegeven over specifieke LED lampen en besparingsmogelijkheden.

Als het over LED verlichting bedrijfspand gaat, wordt het begrip DALI vaak gebruikt. We lichten het toe. De afkorting staat voor Digital Adressable Lighting Interface. Letterlijk vertaald komen we op: digitale geadresseerde lichtkoppeling. Bij DALI worden lampen en eventueel ook andere apparaten aan elkaar gekoppeld. De aansturing van de lampen gebeurt vanuit één centraal punt. De armaturen communiceren onderling met elkaar. Het gaat dus om automatische lichtregeling, met als doel een ultieme besparing te realiseren.

LED-licht is kunstlicht. Om te bepalen hoeveel kunstmatig licht nodig is in een bepaalde ruimte wordt rekening gehouden met de hoeveelheid zonlicht die naar binnen schijnt. Dat zal per dag verschillen en daar passen de LED lampen zich op aan. Op donkere dagen en ’s avonds moeten de medewerkers even goed hun werk kunnen doen als op zonnige dagen, daarom zullen de LED lampen op dat soort momenten meer licht afgeven. DALI bevat hiervoor een geïntegreerde dimfunctie. Een instelbare lichtmeter registreert de hoeveelheid natuurlijk licht nauwkeurig. Dit gebeurt continu, zodat op ieder moment van de dag sprake is van ideale lichtomstandigheden om bij te werken.

In uw bedrijf zijn waarschijnlijk ook een aantal ruimtes die niet de hele dag of de hele week bezet zijn. In zo’n geval is aanwezigheidsdetectie dé oplossing. De bewegingssensoren laten de lampen in één keer van 20% naar 100% schakelen. Dit gebeurt alleen als er mensen in de opslagruimte / kamer / hal komen. Zodra iedereen de ruimte heeft verlaten, wordt het licht automatisch gedimd. Wilt u dat de lampen dan volledig uitgaan? Dat kan ingesteld worden.

Er is met LED nog veel meer mogelijk dan hier nu beschreven. We zullen in een van de aankomende artikelen ingaan op LED-toepassingen als lichtlijnen, LED railverlichting, LED panels en verkoopstimulerende lampen. Wilt u nu verder lezen om meer te weten te komen over LED? We raden de rubriek Kennisbank op www.leddesignholland.nl van harte aan!

https://www.leddesignholland.nl