Digitalk
Image default
Electronica en Computers

Harde schijven laten vernietigen door een specialist – Waarom?

Harde schijven laten vernietigen door een specialist – Waarom?

Als organisatie komt u onvermijdelijk voortdurend in contact met data en informatie die gevoelig zijn naar de buitenwereld toe, zeker wanneer die data in verkeerde handen zouden terechtkomen. Data verwijdering is een optie, maar de beste manier om zulke datalekken te voorkomen is data vernietiging. Veilig en gecertificeerd uw data vernietigen laat u het best over aan een specialist in het vernietigen van IT-apparatuur. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

De gevoeligheid van data en informatie binnen uw organisatie

Binnen uw bedrijf en organisatie worden ongetwijfeld heel wat data gegenereerd, opgeslagen en verwerkt op harde schijven. Heel wat van die informatie kan gevoelig zijn van aard en het lekken van deze data wilt u beslist vermijden. Zeker ook omdat u hier een verantwoordelijkheid tegenover de wet in draagt.

Deze informatie en data kunnen op verschillende dragers worden opgeslagen en verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan harde schijven, USB-sticks, CD-roms, Solid Stata Drives (SSD Disks), tapes en dergelijke meer. Het verwijderen van data vanop deze dragers mag dan niet zo moeilijke zijn. U kunt er echter niet zeker van zijn dat die data ook effectief gewist zijn. Zolang de datadrager niet fysiek is vernietigd kunnen data nog steeds worden teruggevonden. De gouden regel is dan ook uw data te laten vernietigen in plaats van deze gewoon te verwijderen.

Laat uw data vernietigen op een veilig en betrouwbare manier

Wanneer u er 100% zeker van wilt zijn dat uw data in alle veiligheid en volledig worden verwijderd van de harde schijven, is er geen betere optie dan het vernietigen van de IT-apparatuur waarop deze informatie wordt opgeslagen. Om dit correct en volledig te kunnen doen schakelt u best een professionele en betrouwbare specialist in. Zo wordt uw apparatuur vernietigd conform de milieuwetgeving, overigens de enige legale manier om elektronica te verwerken in Nederland. Bovendien verloopt dit alles door wettelijk bepaalde normen zodat u nadien beschikt over een certificaat. Dit kunt u dan bijvoorbeeld voorleggen bij audits om aan te tonen dat u conform de geldige normen handelt wat betreft het omgaan en vernietigen van data. Zeker van belang met bescherming van de persoonlijke informatie waarover u als bedrijf zeker beschikt (GDPR).

Procedure voor het vernietigen van datadragers

Het vernietigen van datadragers zoals harde schijven gebeurt volgens welbepaalde procedures zoals de ISO 9001 en de ISO 14001 normen. Hierdoor kunt u er als bedrijf van op aan dat uw data veilige worden verwijderd en niet meer beschikbaar zijn voor anderen. Ze kunnen dus niet in de handen van ongewenste personen terechtkomen.

Harde schijven vernietiging gebeurt veelal middels de volgende procedure:

  • Neem contact op met de IT-specialist voor een afspraak
  • Uw datadragers worden opgehaald in een speciale container of de specialist komt ter plaatse
  • De datadragers worden bij ontvangst geregistreerd
  • De datadragers worden volgens overeenkomst venietigd (bijvoorbeeld met een shredder)
  • Het IT-afval wordt op milieuverantwoorde wijze afgevoerd
  • Nadat uw datadragers zijn vernietigd ontvangt u de factuur en eveneens het officiële certificaat en een uitgebreid verslag. Dit verslag omvat o.m. de datum waarop uw datadragers werden vernietigd, het aantal datadragers dat werd vernietigd inclusief welk type, merk en capaciteit van de dragers
  • Op aanvraag kan ook een CO2 reductie rapport (d.i. de hoeveelheid vermeden CO2-emissie) worden overgemaakt.

Neem vandaag nog contact op met uw IT-specialist zodat uw data veilig kunnen worden vernietigd.