Digitalk
Image default
E-Books

Digitaal of hardcopy een boek lezen? Alle voor- en nadelen op een rij

Tegenwoordig lezen we steeds meer digitaal. Er zijn dan ook verschillende onderzoeken gedaan naar de leesbeleving van digitaal lezen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van ebooks ten opzichte van papieren boeken? Digitale boeken nemen bijvoorbeeld minder ruimte in beslag, maar je hebt wel altijd een volle accu nodig om überhaupt te kunnen lezen. Benieuwd naar de voor- en nadelen van digitaal of hardcopy een boek lezen? We gaan er in dit artikel dieper op in.

De leeservaring

Het lezen van digitale boeken is totaal verschillend dan lezen uit een papieren boek. Zo heb je bij een ebook bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om te bladeren. Bij de ouderwetse papieren boeken heb je die mogelijkheid wel. Hierdoor kun je beter inschatten hoe dik het boek is en hoelang je er ongeveer over doet om het uit te lezen.

De geur van papieren boeken

Papieren boeken geven een bepaalde geur af en dat helpt mee aan de leeservaring. Sommige mensen genieten dan ook echt van de geur die van het boek afkomt. Bij ebooks heb je die geur en ervaring niet. Bovendien is het voordeel van ebooks dat hier geen vieze beestjes zoals zilvervisjes in kunnen zitten.

Digitale zoekfunctie

In de ouderwetse boeken heb je een inhoudsopgave en vanaf daar moet je bladeren naar de juiste pagina. Bij een ebook klik je ergens in de inhoudsopgave en word je direct doorgestuurd naar de juiste pagina. Hoe fijn is dat? De digitale zoekfunctie zorgt er bovendien ook voor dat je geen boekenlegger meer nodig hebt om erachter te komen waar je ook alweer gebleven was.

De verteller

Bovendien hebben veel ebooks de mogelijkheid dat het boek voorgelezen wordt. Zo kun je lekker uitrusten en luisteren naar het verhaal dat voorgelezen wordt. Hier wordt relatief nog weinig gebruik van gemaakt.

Ebooks op meerdere apparaten

Met een ebook heb je de mogelijkheid om deze vanaf verschillende apparaten te lezen. Vanaf je smartphone, op je tablet of een ereader, overal waar je bent kun je er een apparaat bij pakken om even te lezen. Met een papieren boek zal dit lastiger gaan. Sommige boeken zijn bijvoorbeeld een stuk lastiger om mee te nemen door de grootte.

Moeite met wennen?

Heb je echt moeite met het lezen vanaf een smartphone, tablet of ander digitaal apparaat? Dan kun je ook digitale boeken laten printen. Vooral de wat oudere generatie heeft moeite met wennen aan een ebook. Uiteraard zitten er ook voordelen aan papieren boeken. Zo kun je direct beginnen met lezen zonder eerst te moeten controleren of jouw apparaat nog wel voldoende accu heeft.