Digitalk
Image default
Dienstverlening

Het behalen van uw vaarbewijs

Een vaarbewijs halen is nodig als u wilt varen met een boot dat een lengte heeft vanaf 15 meter als het gaat om varen zonder bedrijfsmatige doeleind. Vaart u vanwege bedrijfsmatig doeleind, dan mag de lengte tussen de 15 en 20 meter zijn. Daarnaast mag u met een vaarbewijs een sleep of duwboot besturen en boten die korter dan 15 meter zijn, maar een snelheid kunnen hanteren boven de 20 km per uur. Het gaat hierbij om motorboten. Maar welk soort vaarbewijs heeft u nodig en wat moet u hiervoor behalen?

Vaarbewijs

Je hebt twee soorten vaarbewijzen, namelijk vaarbewijs I en II. De I en II toevoeging geeft aan in welk Nederlands gebied u mag varen. Bent u van plan om in het buitenland te varen, dan moet het vaarbewijs worden omgezet in een Internationaal certificaat, ook wel het ICC genoemd dat staat voor International Certficate of Competence.

Het vaarbewijs is onder te verdelen in vaarbewijs I en II. Vaarbewijs I staat voor varen op alle binnenwateren in Nederland, uitgezond bepaalde meren en zeeën, zoals de Wester- en Oosterschelde, De Waddenzee, het IJsselmeer, de Eems en de Dollard. Vaarbewijs II is uitgebreider op dit gebied, waarbij je echt op alle wateren binnen Nederland mag varen, inclusief dus de hierboven genoemde wateren.
Cursus

Het vaarbewijs halen gaat gepaard met het volgen van een vaarcursus. Het ligt eraan waar u het vaarbewijs wilt behalen en wat het aanbod is qua cursus. Er zijn cursussen die worden aangeboden via internet en zelfstudie, waarop dan een vaarbewijs examen volgt. Klassikale cursussen worden ook nog steeds aangeboden. Het is maar net wat u prettig vindt en hoe u het makkelijkste de leerstof kunt beheersen. Tijdens de cursus worden uiteraard de vaarregels doorgenomen. Dit houdt in dat u leert hoe de voorrang op het water is geregeld en hoe u kunt uitwijken voor andere boten. Daarnaast leert de boottermen te gebruiken.

Kosten om uw vaarbewijs te halen

Het vaarbewijs halen brengt kosten met zich mee. Wilt u alleen vaarbewijs I behalen, dan bent u hiervoor ongeveer € 44, 45 kwijt. Voor het behalen van vaarbewijs II bent u wat meer kosten kwijt, namelijk € 56,45. Het examen wordt afgelegd door het CBR. Daarnaast komen nog diverse administratieve kosten om de hoek kijken. Nadat u geslaagd bent, moet u nog een gezondheidsverklaring laten maken, waar ook weer kosten aan verbonden zijn van ongeveer €10,60. Ook moet je in het bezit zijn van een pasje als je geslaagd bent en dien je dit pasje, net als in het gewone leven met uw ID kaart of paspoort, altijd in uw bezit te hebben als u gaat varen. Om evt. pasfoto’s te maken, dien je ook weer te betalen. Kortom, naast het behalen van het vaarbewijs komt ongeveer nog zo’n € 20,00 bij om de administratie in orde te krijgen.

Kortom, wilt u het vaarbewijs halen? Dan bent u nu goed op de hoogte wat u hiervoor moet doen.