Digitalk
Image default
Bedrijven

Filmen in de stad

Ik zag laatst een gave Bedrijfsvideo Den Haag. Dit filmpje was geschoten in Den Haag en de makers van het filmpje deden wat ze konden met de instructies van de cliënt maar mijn hemel waren die instructies fantastisch. Het filmpje moest beelden gebruiken van het binnenhof terwijl de tweede kamer vergadering had. Ik kan me voorstellen dat de filmmakers uitgebreid uitgelegd hebben dat die twee niets met elkaar te maken hebben en dat het Binnenhof voor het grootste gedeelte van de tijd een saaie plek is. Eigenlijk is het alleen een interessante plek als er journalisten plus politici zijn.

Vergunningen

Maar als al die journalisten en politici er zijn kun je er niet zomaar met jouw camera ploeg staan. Alleen mensen met toestemming mogen dat allemaal filmen en de mensen die de toestemming krijgen zijn bijna nagenoeg journalisten. Dat is ook waarom je alleen maar journalisten ziet wanneer Mark Rutte weer over dat plein loopt. Ik bedoel, een andere reden kan zijn omdat journalisten de enige mensen zijn die interesse hebben in een politicus die net uit een vergadering komt. Dat is nou eenmaal hun baan hé? Om interesse te hebben in zaken die het land aangaan? Wat anders moeten journalisten doen?

Ga gewoon naar een andere stad

Een oplossing die veel filmmakers gebruiken is om een andere stad te gebruiken. Voor Friday the 13th: Jason takes Manhattan bijvoorbeeld was het plan om een Friday the 13th film te maken en die in New York te laten plaatsvinden. Maar dat was een heel erg duur plan en de producer van Friday the 13th zag de filmserie als een oefening in het maken van goed verdienende films voor een laag budget. In New York filmen maakt voor een mooie film maar een paar shots van New York voor weinig geld kan hetzelfde effect hebben voor hoeveel je verdient met de film.