Digitalk
Image default
Bedrijven

Een kneedbaar lichaam

Heel lang zat men vast aan het lichaam waarmee men geboren werd. Tot niet eens zo heel lang geleden zat men vanaf de geboorte tot aan de dood vast aan een hazenlip, scheefgroei en andere kwaaltjes, terwijl deze tegenwoordig prima verholpen kunnen worden. Sterker nog, tegenwoordig zou je kunnen zeggen dat het hele lichaam kneedbaar of maakbaar is, want vrijwel elk aspect kan tegenwoordig moeiteloos worden verandert.

Alhoewel het al langer bestaat lijkt cosmetische chirurgie vooral de laatste jaren populairder te worden. Voorheen was het voornamelijk voor vrouwen van rijke zakenmannen, terwijl tegenwoordig iedereen de mogelijkheid heeft om een cosmetische ingreep te laten uitvoeren. Sterker nog, er zijn tegenwoordig ook steeds meer mannen die voor een dergelijke ingreep kiezen. Het gezicht is hier meestal het focuspunt, bijvoorbeeld door te kiezen voor een liquid facelift. Ook de lippen vergroten is een vaak voorkomende ingreep waar veel vrouwen voor kiezen.

Maar niet alleen het gezicht is maakbaar, want door maagverkleiningen, huidtransplantaties en zelfs relatief extreme ingrepen aan het skelet zijn realiteit. Oneffenheden kunnen gelaserd worden, overtollige huid kan verwijdert worden en scheefgegroeide botten kunnen zelfs worden rechtgezet. Ook kiezen steeds meer mensen die ervan overtuigd zijn in het verkeerde lichaam geboren te zijn ervoor om een gender transformatie te ondergaan, waarbij zij hormonen van het andere geslacht tot zich nemen, maar bijvoorbeeld ook de uiterlijke kenmerken compleet wijzigen.

Toch heeft de maakbaarheid van het menselijk lichaam recentelijk pas echt een nieuwe betekenis gekregen. Wetenschappers sloten succesvol een onderzoek uit naar gen modificatie, waarbij het DNA aangepast kan worden om zo het ‘perfecte’ kind te creëren. Dit heeft potentieel verrijkende gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van uiterlijke kenmerken, het tijdig opmerken van afwijkingen en wellicht zelfs het kunnen beïnvloeden van de intelligentie van het toekomstige kind.

http://faceland.nl/