Digitalk
Image default
Auto’s en Motoren

Motorrijden door het Heuvelland

Voor je mag motorrijden zul je eerst je motorrijbewijs moeten halen. Wanneer je in het Heuvelland woont kun je rijlessen bij een motorrijschool in het Heuvelland. Wanneer je hier ook al begint met rijlessen heb je een voorsprong op de rest. Je bent gewend aan de bochten en met sommige onverharde wegen ben je al bekend.

 

Tips bij bochten maken

Bij het motorrijden door bochten komt meer kijken dan je wellicht in eerst instantie zou denken. Wil je ontspannen en op een gecontroleerde manier door bochten motorrijden, dan zul je aan je bochtentechniek moeten werken. Als je brein het nodige rekenwerk – voor zover mogelijk – heeft gedaan en zegt dat je je snelheid moet aanpassen, zorg er dan voor dat je dit al vóór de bocht hebt gedaan. Je motor stuurt namelijk het best door een bocht met een ‘licht trekkende’ motor. Dit betekent dat je een constante snelheid moet aanhouden en niet moet remmen door je gas toevoer te sluiten of de gas toevoer te vermeerderen. Afhankelijk van de situatie en het soort of type bocht dat je tegemoet rijdt, pas je je versnelling aan. Neem de bocht in die versnelling waarin de motor lekker accelereert op het moment dat je gas zou geven.

 

Insturen en rijden door de bocht

Heb je de bocht ingeschat en je snelheid aangepast? Dan kun je de bocht insturen en er vervolgens doorheen rijden. Het is belangrijk dat je eerst kijkt waar je heengaat en dan pas gaat sturen. Blijf vervolgens goed kijken waar je naartoe moet rijden. Wijk hier niet vanaf, tenzij het echt nodig is. Houd je motor licht trekkend. Door te accelereren zorg je ervoor dat je motor zich opricht en de bocht misschien te ruim wordt. Nadat je je motor licht trekkend de bocht hebt ingestuurd, komt er een moment dat je je snelheid weer veilig kunt verhogen. Ofwel, lekker de bocht uit accelereren! Een ultiem genietmoment voor de meeste motorrijders. Hoeveel gas je kunt bijgeven, hangt af van de verkeerssituatie. Vuistregel is dat je kunt accelereren als je tweederde van de bocht hebt afgelegd. Vind je dit lastig om in te schatten, dan kun je ook wachten totdat je ziet dat je recht de bocht uit kunt rijden. Op dit punt moet je motor weer rechtop komen en kun je meer kracht uitoefenen op het achterwiel.

https://motorrijschoollimburg.nl/motorrijschool-heuvelland/