Digitalk
Image default
Architectuur

Slechte beslissingen, niet kunnen beslissen, angst – een psycholoog vertelt de waarheid.

Wat is het verschil tussen het denken als de angst je besluitvorming beheert en het denken als je in staat bent om voldoende rustig te blijven ? Laten we een voorbeeld bekijken. Tijdens mijn schooltijd leerde ik in de zomer op een dagkamp paardrijden. Op een bepaalde morgen reed ik met een volle bus kinderen naar een vreselijke plaats. BJ , een paard dat ik de vorige dag op een veiling gekocht had, stond als vastgenageld in het veerooster bij de ingang van het kamp. Omdat hij niet vertrouwd was met het kamp, kende BJ dan ook de gevolgen niet van het weglopen door het hek.

Nu was hij vast komen te zitten en hij was erg overstuur. Overstuur is een ander woord dat we gebruiken wanneer we “angstig” bedoelen. BJ probeerde zich zichzelf te bevrijden uit die ongemakkelijke situatie door keer op keer met zijn hoef omhoog te slaan, waarbij hij er enkel maar in slaagde om zijn vel tot bloedens toe weg te schrapen. Ik gebruik dit voorbeeld om verschillende redenen. Ten eerste, het paard deed wat wij mensen doen als we in een onbekende situatie zijn en lijden. Namelijk we proberen steeds opnieuw de oplossing, die we voor ogen hebben, toe te passen, zelfs als die oplossing niet helpt.

Wij doen ook steeds de zelfde nutteloze handeling, keer op keer, en meestal krachtiger en sneller, totdat we, net zoals BJ, onszelf pijn doen. En dat was niet de oplossing die BJ had kunnen helpen, als hij in staat geweest zou zijn om na te denken.

Eerst en vooral zou hij rustig moeten worden. Vervolgens zou hij moeten nadenken welke stappen hij gezet had, “ Hmm… ik kwam in deze puinhoop terecht door met mijn hoeven over dit rooster te lopen. Als ik mijn hoef door traag en voorzichtig erover te lopen, erin kon krijgen, dan kan ik hem er ook uit krijgen.” Helaas hebben we BJ moeten “neerleggen”. Hopelijk is het resultaat bij jou, als je de beslissingen overlaat aan jouw Emotioneel leidingsysteem, niet zo drastisch.

Maar mensen verliezen hun baan, worden voorbijgestoken voor promotie, verliezen relaties en wijzen graag anderen erop hoe ze kunnen voorkomen dat ze door hetzelfde proces moeten gaan. Als we dan zoals BJ , de defensieve weg opgaan in het gesprek, dan trekken we vaak de verkeerde kaart, waarbij avonden en zelfs vakanties geruïneerd worden.  

Wilt u ook leren met angst om te gaan en op een adequate manier te handelen? Dat kan zeker! Voor een psycholoog die al jaren het beroep heeft beoefend als psycholoog in Utrecht neem eens een kijkje op de pagina van: https://www.depsycholoog.nl/utrecht