Digitalk
Image default
Aanbiedingen

Stoppen met roken in vijf stappen

Ben jij van plan te stoppen met roken? Goed zo! Deze keuze is erg moeilijk om te maken, maar als je dit besluit genomen hebt, ben je al een goed eind op weg. Toch kan het lastig zijn om niet terug te vallen, omdat je als roker erg makkelijk getriggerd wordt om het roken toch weer op te pakken. In deze blog geven we je daarom een stappenplan, die jou helpen kan om te stoppen. Succes!

 

Stap 1: Gooi alles weg

Om te roken, heb je van alles nodig. Hierbij kun je denken aan de sigaretten zelf, maar ook een aansteker en een asbak zijn essentieel. De kans is groot dat je deze in huis hebt; misschien zelfs in verschillende hoeveelheden. Wanneer jij de keuze hebt gemaakt om te stoppen, is het belangrijk om alles gelijk weg te gooien. Zo maak je het moeilijker voor jezelf om de gewoonte weer op te pakken: je hebt de benodigdheden simpelweg niet meer.

 

Stap 2: Breek de routine

Veel rokers hebben van roken een echte routine gemaakt. Een sigaretje bij het ontbijt, eentje in elke pauze en ook nog één voor het slapen gaan. Komt dit jou bekend voor? Dan is het belangrijk om deze routine zo snel mogelijk te doorbreken. Licht je collega’s in dat je gestopt bent, en probeer jezelf af te leiden op de momenten dat je er alleen voorstaat. Zo wordt jouw lichaam minder snel aan het nicotinegebrek herinnerd, en wordt het stoppen makkelijker.

 

Stap 3: Vervang

De kans is groot dat je in roken niet alleen het nicotine mist, maar ook de activiteit. Het is daarom niet erg om iets anders te zoeken, wat je in plaats van roken kunt doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vape: een minder schadelijke versie van een variant. Hiervoor moet je wel dingen zoals een vape, een oplader en e liquid kopen, maar wanneer je dit hebt, heb je je vervanger gevonden! 

 

Stap 4: Beloon jezelf!

Stoppen met roken is enorm lastig. Lukt dit jou, dan mag je dit gerust vieren. Dit kun je doen door jezelf te belonen. Stoppen met roken is namelijk niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Van het geld dat je over houdt, kun je gerust een mooie beloning halen: denk hierbij aan een vakantie, of misschien zelfs een nieuwe auto. 

 

Stap 5: Hou vol

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de laatste stap is een stap waar je constant aan herinnerd zal worden. Probeer daarom een reden te vinden waarom je stopt; eentje die niet alleen jou aangaat, maar ook iemand anders. Volhouden voor jezelf is namelijk een stuk moeilijker dan stoppen voor iemand anders.

https://www.mr-joy.nl/nl/