Digitalk
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over de Olea Europaea

De Olea europaea, ook bekend als de Europese olijfboom, is in veel culturen een symbool van vrede en voorspoed. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en wordt al duizenden jaren gekweekt. Deze prachtige groenblijvende boom wordt vaak gebruikt als sierstruik of schaduwboom, maar hij heeft ook vele andere toepassingen. Laten we deze fascinerende plant eens nader bekijken! 

 

Geschiedenis van de Olea Europaea 

De Olea europaea is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de menselijke beschaving. In het oude Griekenland was het bijvoorbeeld een symbool van vruchtbaarheid en overvloed. Hij werd ook veel gebruikt bij religieuze ceremonies, zoals bruiloften en begrafenissen. Tijdens het Romeinse Rijk werd olijven nog populairder. Ze werden zowel voor medicinale doeleinden als als voedselbron gebruikt. Tegenwoordig worden olijven nog steeds op grote schaal geteeld in heel Europa en Noord-Afrika, waarbij Italië jaarlijks de meeste olijven produceert. 

 

Toepassingen van de Olea Europaea 

De Europese olijfboom is niet alleen een sierplant; hij kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Olijven worden meestal vers gegeten of geconserveerd in pekel of olie. Ze worden ook vaak gebruikt om olijfolie van te maken, die gebruikt kan worden om mee te koken of als schoonheidsproduct (er wordt gezegd dat het anti-verouderings eigenschappen heeft!). Bovendien kunnen olijven tot koek worden geperst, die dan wordt gedroogd en gebruikt als veevoer of meststof. Ten slotte hebben sommige soorten olea europaea eetbare vruchten die geoogst en rauw gegeten kunnen worden of gekookt met andere gerechten zoals paella of tapenade! 

 

Verzorgingseisen 

De Olea europaea is relatief onderhoudsarm vergeleken met andere planten; het enige wat hij nodig heeft is veel zonlicht, water als dat nodig is (meestal één keer per week), snoeien als dat nodig is (vooral als je zijn vorm wilt behouden!), en af en toe bemesten tijdens het groeiseizoen (lente/zomer). Bedenk wel dat deze bomen erg groot kunnen worden, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt voordat je er een plant! Klik hier voor meer informatie over deze plant.