Digitalk
Image default
Zorg

Waar komt jouw angst vandaan?

Wist je dat maar liefst 20% van de Nederlanders, dus 1 op de 5, tussen de 25 en 44 jaar te maken heeft met angst? Een schrikbarend aantal! Heb jij een angststoornis, dan is het voor jou misschien een troost dat je geen uitzondering bent. Bedenk als je door een drukke winkelstraat loopt, dat elke 5e persoon last heeft van angst voor ‘iets’ of ‘iemand’ en dat je dus niet alleen staat. Vrouwen hebben trouwens vaker last van angsten (70%) dan mannen. Iedereen wordt geboren met een portie gezonde angst. Dit gevoel wijst ons op gevaar, waardoor wij direct kunnen handelen. Denken wij echter dat er gevaar dreigt terwijl deze niet aanwezig is, dan reageert ons lichaam ook op deze prikkel. Gevolg: angst.

Wat zijn de 10 meest voorkomende angsten?

We zijn allemaal wel ergens bang voor. Is angst ervoor bijzonder heftig en komt deze regelmatig voor, dan kan zich een fobie ontwikkelen. Dit zijn de 10 angsten die het vaakst voorkomen:

– straatvrees
– vliegangst
– claustrofobie
– angst voor spinnen
– angst voor kanker
– sociale fobie
– hoogtevrees
– angst voor onweer
– angst voor de dood
– angst voor overgeven.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van angst?

Wanneer we angstig worden, gaat ons lichaam zich direct op de bedreiging voorbereiden. We krijgen een hoge bloeddruk, hartkloppingen, we worden duizelig of misselijk, krijgen hoofdpijn en we worden kortademig. Het zweet breekt ons uit en we worden bleek. Ons lichaam gaat enorm veel adrenaline aanmaken. Is de angst zo groot, dan kan je worden overvallen door een paniekaanval. Deze komt meestal als een duveltje uit een doosje en overheerst al je gevoelens en emoties. De ingebeelde dreiging zorgt ervoor dat je gaat vluchten óf gaat vechten. Omdat een paniekaanval zo intens is, zal je bang worden dat je deze vaker gaat krijgen. Angst voor de angst! Op de website van Ruud Meulenberg vind je een uitgebreid artikel over angst.