Digitalk
Image default
Woning en Tuin

Landelijke lampen

De stijl “landelijk” in interieurs is niet zo eenvoudig te omschrijven. Je herkent het wel als je dergelijk interieur ziet. Maar het gaan definiëren is andere koek. Landelijkheid staat vooral voor stoer, degelijk, rustig en gezellig. Waar industriële interieurs hun inspiratie vooral halen uit oude gebouwen zoals leegstaande ateliers of fabrieken, gaan landelijke interieurs eerder terug op het buitenleven. Het is echter ook weer niet hetzelfde als de boerenstijl. Landelijke stijl is verfijnder. Het doet wel een beetje denken aan de Engelse cottage stijl, maar dan zonder de typische Engelse bloemmotiefjes. Landelijke stijl ziet er wat strakker en moderner uit. De algemene filosofie die achter landelijke stijl steekt, is dat de natuur zo dicht mogelijk bij ons in huis gehaald wordt. We willen herbronnen en rustig genieten van ons interieur.

Landelijke kleuren en materialen

Wat vooral opvalt in landelijke interieurs zijn de neutrale kleuren. Licht of donkergrijs, wit en gebroken wit, beige en bruin zijn de hoofdkleuren die gebruikt worden. De materialen waarvoor gekozen wordt, zijn natuurlijke materialen. Er wordt hout gebruikt voor de meubels, plafonds en vloeren bijvoorbeeld. Natuurlijke stoffen zoals jute, katoen en wol komen terug in overgordijnen, kussens, tapijten en andere accessoires. De laatste jaren wordt er ook gebruik gemaakt van beton in de accessoires. Zo zie je bijvoorbeeld betonnen vazen of schalen, die echte blikvangers zijn.

De verlichting sluit zich bij deze stijl aan. Landelijke lampen zijn in dezelfde materialen en kleuren vervaardigd. Er wordt hout, metaal, riet en natuurlijke stoffen gebruikt. Een houten armatuur met jute lampenkappen, een grove balk als staander met daarop een grote katoenen lampenkap voor een vloerlamp, een hanglamp met een klokvormige houten lampenkap: het zijn maar een paar voorbeelden van landelijke lampen. Ook het beton heeft bij landelijke lampen zijn intrede gedaan. Een betonnen vaas als onderstel van een tafellamp, of zelfs een lampenkap in beton staat heel stijlvol in een landelijk interieur. Het geheel moet een rustige indruk maken en het licht moet zacht de kamer in stralen.

Landelijke stijl is ook gemakkelijk te combineren met één of enkele stukken uit een ouderwets interieur, zolang het bij één of een paar stukken blijft en je niet gaat overdrijven. Een oud vergeten kastje kan je afschuren en in een leuk neutraal kleurtje verven en je hebt een nieuw stuk prachtig interieur. Dit kan je ook met verlichting doen. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwetse houten luchter met armen. Je kan hem mooi wit schilderen, hem van nieuwe lampenkapjes voorzien, en je hebt een mooi stuk voor je landelijk interieur. Of heb je nog een mooie lampenkap liggen, dan kan je zelf een onderstel van hout of takken in mekaar steken en je krijgt een prima landelijke lamp.

Je mag best je fantasie laten gaan. Zolang je bij neutrale kleuren en materialen blijft, en stoere degelijke stukken in je interieur verwerkt, zit je goed!

http://www.landelijke-lampen.nl/