Digitalk
Image default
Dienstverlening

Waarom zijn kortsluitingen gevaarlijk voor je huis

Als huurder is het belangrijk dat je veilig thuis kan zitten, toch zitten er gevaren verstopt in kleine hoekjes. Zo kan er brand ontstaan door een kortsluiting. Een kortsluiting kan ontstaan door het overbelasten van een zekeringkast. Zo ontstaan er problemen die gevaarlijke gevolgen voor jouw hebben als persoon. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat stroom goed aangelegd wordt, er genoeg elektra groepen zijn en je zekeringkast regelmatig gecontroleerd wordt. Dit wordt gedaan door elektriciens. Elektriciens zijn gespecialiseerd in het aanleggen van stroom in jouw huis om het gebruik van stroom veilig voor je te maken.

Maatregelen om kortsluitingen te voorkomen

Om kortsluitingen te voorkomen, kan je een paar maatregelen ondernemen. Allereerst is het belangrijk dat je geen beschadigde kabels van apparaten gebruikt. Dit zijn vaak de hoofdoorzaken van kortsluitingen, omdat dan de draden blootliggen. Ook is het belangrijk om de kabels niet zomaar uit echt stopcontract te trekken, houdt ze vast bij de stekker. Ook hierdoor kan de kabel namelijk beschadigen. Waar je ook op moet letten is dat alle apparaten een keurmerk hebben van minimaal een CE-markering. Apparaten met een keurmerk beperken het risico op kortsluiting.

Groepen elektra in je zekeringkast

Naast beschadigde kabels is het belangrijk om te kijken of je genoeg groepen in je groepenkast hebt. Vroeger waren vier groepen genoeg, maar nu met de hoeveelheid stroomgebruik zijn er minstens acht groepen nodig. Dit komt doordat apparaten steeds meer elektriciteit nodig hebben. Denk maar is eens aan alle telefoons van je huishouden plus de wasmachine, stofzuiger, koffiezetapparaat, waterkoker, lampen en nog veel meer. Door het gebruik van zoveel apparaten wordt de zekeringkast overbelasten en daardoor ontstaat kortsluiting. Voor deze redenen is meer groepen belangrijk, maar probeer niet alle apparaten tegelijk aan te zetten. Zo vermijd je brand door kortsluitingen.