Digitalk
Image default
Dienstverlening

Meer dan een reflecterend vest

Weet u wat u moet doen wanneer het rookalarm afgaat? Wat is uw eerste reactie wanneer een collega voor uw ogen flauwvalt? Waarschijnlijk hebt u al een keer meegedaan aan brandoefeningen of bent u bekend met de beginselen van EHBO. Mocht u het niet meer weten of dergelijke situaties spannend vinden dan kan een BHV cursus hierin verandering brengen. De kennis en ervaring die u opdoet tijdens uw training zorgt ervoor dat calamiteiten binnen uw organisatie zo veilig en ordelijk mogelijk verlopen.

 

Waarom een BHV cursus?

Een bedrijfshulpverlener is meestal een van de eerste personen ter plaatse tijdens een noodsituatie. Het is de taak van een BHV-er om het gevaarniveau accuraat in te schatten en om contact te leggen met externe hulpverleners wanneer nodig. Dit zijn de eerste en meest cruciale stappen in elke situatie. De overheid verplicht dan ook dat er een BHV-er aanwezig is in ieder organisatie. Daarnaast is het fijn om mensen buiten het kantoor te kunnen helpen en om de gemoederen te bedaren.

 

Wat kan ik verwachten bij een BHV cursus?

Om een misverstand uit de wereld te helpen: een BHV cursus is geen volledige EHBO cursus. Hoewel het elkaar op sommige punten overlapt, is het uw hoofdtaak als BHV-er om de persoon te stabiliseren zodat uw collega’s of de ambulance hem veilig naar de eerste hulp kunnen vervoeren. Zo leert u de basis in het behandelen van wonden, breuken, flauwtes en hartaanval. Daarnaast weet u hoe te evacueren zonder dat uw collega’s en uzelf gevaar lopen. Na afloop bent u ook in staat om kleine branden te blussen met de juiste hulpmiddelen.

 

Hoe blijf ik voorbereid na een BHV cursus?

Wanneer u geslaagd bent voor uw eerste BHV training krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor een vervolgcursus. Dit zorgt ervoor dat uw kennis up-to-date is en de noodzakelijke vaardigheden scherp blijven. Om een gecertificeerde BHV-er te blijven moet u deze cursussen elke keer volgen. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf vormt u samen met collega’s een BHV team. Het is ook in deze situatie te adviseren om geregeld met elkaar scenario’s uit te oefenen.