Digitalk
Image default
Dienstverlening

Hoe zorg je ervoor dat er bij een erfenis geen ergernis ontstaat?

Het moment dat je een dierbare verliest is het startsignaal van een periode die gekenmerkt wordt door veel verdriet. Er begint nu ook een fase waarin veel geregeld moet worden. Neem bijvoorbeeld het afwikkelen van de nalatenschap. Je wil dit allemaal zo goed mogelijk regelen met de andere erfgenamen, maar dat loopt helaas niet altijd zoals gehoopt. Het komt vaker voor dan je misschien denkt dat hier onenigheid over ontstaat. Mensen die het niet eens zijn met de verdeling en die dit hoog opdrijven. Het kan ook zo zijn dat een erfenis dusdanig gecompliceerd is dat om deze reden een conflict ontstaat. In dit soort gevallen is het goed om een gespecialiseerd advocaat erfrecht in te schakelen. Deze helpt met het correct afwikkelen van de erfenis, zonder dat hier een gerechtelijke procedure aan te pas hoeft te komen.

Professioneel advies bij het afhandelen van een erfenis

Ben je bij het overlijden van een dierbare aangewezen als erfgenaam? De bezittingen van deze persoon moeten dan verdeeld worden onder alle erfgenamen. Deze verdeling valt onder het Nederlandse erfrecht. Het was vroeger in de regel zo dat een notaris de afwikkeling van de erfenis dan voor zijn rekening nam. Tegenwoordig is het echter zo dat hier steeds vaker erfrechtadvocaten voor worden ingeschakeld. Deze zijn gespecialiseerd op het gebied van onderwerpen als de wettelijke verdeling, de legitieme portie, executele en vereffening. De erfrechtadvocaat zal alles zo goed mogelijk in banen leiden, waardoor er duidelijkheid is over de stappen die genomen moeten worden. Zo worden conflicten over de erfenis voorkomen.

Hoe wordt een erfenis afgehandeld?

Ben je erfgenaam in een nalatenschap? Een specialist in erfrecht vertelt je graag meer over de verschillende opties die je dan hebt. Zo kan je ervoor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden. Dit houdt in dat je recht hebt op alle bezittingen, maar dat je ook eventuele schulden overneemt. Het is dan mogelijk dat de schulden de bezittingen overstijgen. Om dit te voorkomen is het ook een optie om ervoor te kiezen om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Als de schulden dan groter zijn dan de bezittingen van de erfenis, hoef je niet zelf bij te passen. Beneficiair aanvaarden van een erfenis wordt over het algemeen aangeraden. De derde optie die je als erfgenaam hebt, is om de nalatenschap te verwerpen. Je verliest dan je recht op eventuele baten, maar draait ook niet voor de schulden op. 

Het is goed om je als erfgenaam te laten informeren door een specialist op het gebied van erfrecht en familierecht. Niet alleen kan deze je meer vertellen over de keuzes die je hebt, maar kan je ook bijstaan bij het nemen van beslissingen. Het is namelijk zo dat, indien je eenmaal een beslissing hebt genomen, je deze niet meer zomaar kan veranderen. Is er bij de afhandeling van de erfenis een conflict ontstaan bij de verdeling hiervan? Een advocaat helpt je dan bij het zoeken naar een oplossing. Vaak is er een manier te vinden om in besprekingen alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. En mocht dat onverhoopt niet lukken? Dan staat een erfrechtadvocaat voor je klaar bij een eventuele rechtszaak. Uiteraard is het doel altijd om een dergelijke escalatie te voorkomen, maar een ervaren erfrechtadvocaat weet wel welke stappen er dan genomen moeten worden.