Digitalk
Image default
Dienstverlening

Hoe ontstaat pigment en kun je het verwijderen?

Pigment, dat mysterieuze goedje dat onze huidskleur bepaalt, is een intrigerend aspect van ons lichaam. Het geeft ons die unieke tinten die ons onderscheiden, maar soms willen we misschien van bepaalde pigmentvlekken af. In dit artikel gaan we dieper in op hoe pigment ontstaat en of het mogelijk is om het te verwijderen.

Hoe pigment ontstaat

Pigment is eigenlijk een mengsel van verschillende kleurstoffen in onze huid. Het belangrijkste pigment dat onze huidskleur bepaalt, is melanine. Melanine wordt geproduceerd door melanocyten, speciale cellen die diep in onze huid liggen. Wanneer deze cellen geactiveerd worden, produceren ze melanine, dat naar de bovenste lagen van onze huid wordt getransporteerd. Hierdoor krijgen we onze natuurlijke huidskleur.

Genetica speelt een rol

Een groot deel van onze huidskleur wordt bepaald door genetica. Dus als je ouders een bepaalde huidskleur hebben, is de kans groot dat jij iets soortgelijks zult hebben. Mensen met meer melanine hebben meestal een donkerdere huidskleur, terwijl mensen met minder melanine een lichtere huid hebben. Dit genetische aspect van pigment is onveranderlijk.

Externe factoren en pigmentvlekken

Hoewel genetica een belangrijke rol speelt, kunnen externe factoren ook invloed hebben op de pigmentatie van onze huid. Blootstelling aan de zon is een van de grootste boosdoeners als het gaat om het ontstaan van pigmentvlekken. De UV-straling van de zon kan de melanocyten stimuleren om meer melanine te produceren, wat resulteert in bruine vlekken, sproeten en zonnebrand.

Pigment verwijderen: is het mogelijk?

Kun je van die vervelende pigmentvlekken afkomen? Ja, dat kan, maar het is niet zo simpel. Er zijn verschillende methoden beschikbaar. Een populaire keuze is lasertherapie van Dreamskin huidkliniek. Laserstralen richten zich op het pigment in je huid en breken het af. Na een paar sessies kunnen de vlekken merkbaar lichter worden. Een andere optie is chemische peelings, waarbij een speciale vloeistof op je huid wordt aangebracht om de bovenste laag te verwijderen. Dit kan pigmentvlekken helpen vervagen. Ook zijn er crèmes verkrijgbaar met ingrediënten zoals hydrochinon, vitamine C en retinoïden, die kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken. Tot slot is er microdermabrasie, waarbij een apparaat wordt gebruikt om de bovenste laag van je huid te scrubben, wat kan leiden tot minder zichtbare vlekken. Voordat je een behandeling kiest, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen, omdat de juiste aanpak afhangt van het type pigmentvlekken en jouw individuele huid.