Digitalk
Image default
Bedrijven

Welke lampen kan ik het best gebruiken?

Soorten lampen

LED lampen

Een ledlamp gaat veel langer mee dan andere soorten lampen. Daarnaast is deze ook zuiniger dan een spaarlamp. Twee voordelen van de led lamp zijn dat deze een zeer hoge lichtopbrengst heeft en dat die langer meegaat dan een gloei- of spaarlamp. Twee nadelen zijn dat deze lamp vaak wel duurder is en erg wit licht kan geven, wat niet bij iedereen in de smaak valt. 

Spaarlampen

Vaak wordt de spaarlamp gezien als een middenweg tussen de moderne led lamp en de conventionele gloeilamp. Voordelen van de spaarlamp zijn dat deze een zuiniger alternatief is dan de oude gloeilamp. Ook gaat de spaarlamp veel langer mee. Een nadeel in vergelijking met de led lamp is dat deze meer verbruikt. Een ander nadeel is dat de spaarlamp kwikdampen bevat, wat slecht kan zijn voor het milieu bij de verwerking van de spaarlamp. 

Halogeenlamp

Hoe de halogeenlamp werkt, lijkt erg op de klassieke gloeilamp. Net als bij de gloeilamp zit er in een halogeenlamp een draad in het midden dat licht gaat geven als deze verhit wordt. Het verschil tussen deze twee lampen is het gas waarmee de lamp gevuld is. Een halogeenlamp is gevuld met inert gas in combinatie met broom. Door deze onderlinge verschillen, is er ook verschil in de duurzaamheid en kwaliteit van de lamp. Voordelen van de halogeenlamp zijn dat de halogeenlamp ten opzichte van de gloeilamp een hoger rendement heeft. Ook is de halogeenlamp bijna altijd dimbaar. Handig voor het creëren van sfeer. Nadelen zijn dat de lichtintensiteit afneemt door de jaren heen. Hoewel de halogeen lamp dimbaar is, is het licht dat er vanaf komt fel. 

Hulp?

Het kiezen van lampen kan soms een klusje zijn. Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden. Elektricien Louwmans kan u hier van dienst zijn. Onze ervaren specialisten weten alles op gebied van elektra. Zij zijn meer dan blij om al uw vragen over lampen en alle andere elektra te beantwoorden.