Digitalk
Image default
Zorg

Ik voel me vastzitten… in mijn liefdesleven

In dit artikel kijken we naar het gevoel vast te zitten in uw liefdesleven en hoe een betrouwbare relatiecoach je hierbij kan helpen.

We hebben allemaal wel eens van die momenten dat we ons verloren of vastgelopen voelen als het gaat om romantische relaties. Misschien ben je single en vind je het risico van uitgaan te groot, waardoor je vastzit waar je nu bent. Misschien heb je een relatie, maar voelt het… niet goed. Je weet dat er iets moet veranderen zodat je verder kunt, maar je weet niet zeker wat.

In welk schuitje je ook zit, je bent niet alleen en er zijn hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen los te komen. We spraken met een aantal goede life coaches om erachter te komen welke acties je kunt ondernemen als je het gevoel hebt vast te zitten in je liefdesleven.

 

Als je single bent 

Mensen opereren meestal vanuit een plaats van bescherming of groei. Sommigen zullen een zeker ongeluk verkiezen boven onzeker geluk. Waarom? Omdat, voor velen, de angst voor verandering iets is dat een te hoge prijs heeft. Het gezegde “beter de duivel die je kent” is welbekend bij hen die geen risico’s nemen.

We weten allemaal dat liefde een risico is! Er zijn geen garanties, maar of je nu uitgaat of een relatie hebt, je bent waarschijnlijk op zoek naar die speciale relatie waarin je zowel kunt liefhebben als bemind worden.

Als het vinden van die liefde het risico waard is, maar je weet gewoon niet hoe je moet beginnen om uit je eigen weg te komen, de angst onder ogen te zien en de onzekerheid te omarmen, dan zijn hier drie eenvoudige vragen om de twijfelaar in jou uit te dagen:

  • Heb ik het tot nu toe overleefd?
  • Wat zijn mijn sterke punten die me hebben geholpen te overleven?
  • Kan ik deze sterke punten gebruiken om voorbij een zeker ongelukkig gevoel te komen en het risico van onzeker geluk te nemen?

Dus welke keuze ga je maken – verveeld maar beschermd blijven omdat wat je weet draaglijk is? Of, ben je bereid te investeren in je geluk, groei te ervaren en los te laten wat je hebt om te krijgen wat je verdient?

 

Als je in een relatie zit

De eerste stap die je zou kunnen nemen als je het gevoel hebt dat je vastzit in je relatie is om eens bij je eigen emoties te rade te gaan. Ben je je bewust van de dingen in jezelf die dit gevoel kunnen triggeren?

Misschien heb je hechtings- of verbindingsproblemen waardoor je je onbewust emotioneel afsluit en daardoor het gevoel hebt vast te zitten, terwijl je dat niet doet – je trekt je juist terug. Als je denkt dat dit het geval kan zijn, kun je eraan werken om dit in jezelf op te lossen en kijken hoe dit je relatie beïnvloedt.

Vervolgens stel ik voor dat je kijkt naar hoe de relatie werkt of niet werkt. Zijn de omstandigheden veranderd, waardoor de dynamiek anders is?

Zijn jullie gestopt met de dingen die jullie vroeger deden, behandelen jullie elkaar anders, hebben jullie al een tijdje niets nieuws geïntroduceerd of is het intimiteitsniveau veranderd?

Als je eenmaal naar jezelf en het grotere plaatje van de relatie hebt gekeken, dan is het tijd om te beginnen met het communicatieproces (met of zonder coach) om te proberen wat meer duidelijkheid te krijgen over de ruimte waarin de ander zich bevindt en hoe hij of zij de dingen ziet.

Ik stel voor dat je begint dingen met je partner te bespreken. Maak wat tijd vrij om de problemen te bespreken en wat er gedaan kan worden om de problemen op te lossen.

Geef uw partner de tijd om over deze dingen na te denken, aangezien u zelf al door dat proces bent gegaan, en kom er dan samen op terug.

Als u er niet in slaagt een oplossing te vinden of als er onwil is om te veranderen, dan kan relatiecoaching een nuttige volgende stap zijn als beide partijen daartoe bereid zijn.