Digitalk
Image default
Woning en Tuin

Dat was het gras!

De eerste sneeuwklokjes komen weer omhoog, de vogeltjes gaan weer fluiten en beren ontwaken uit hun winterslaap. De hoogste tijd om weer eens de bloemetjes buiten te zetten en de grauwe winter uit de tuin te halen. Natuurlijk is het ook hoog nodig weer tijd voor onderhoud, want door de extra zonneschijn komt er ook extra groei en dus kunt u weer het gras gaan maaien en de heg trimmen. Voor een mooie tuin is goed gereedschap vereist daar kunt u in dit artikel meer over lezen.

Grasmaaier: een van de meest verkochte en meest gebruikte tuingereedschappen zijn toch wel de bekende en beruchte grasmaaiers. Logisch dat het vaak gebruikt wordt want niemand heeft zin om zijn gazon met een handschaar bij te houden, toch gebeurde dit vroeger wel. In de 18e eeuw begon men met grasvelden in de Engelse parken bij te houden. Dit was erg arbeidsintensief voor een gemiddeld park waren 50 maaiers dagelijks aan het werk om alles strak te houden. Natuurlijk was dit erg goed voor de gelegenheid maar ook erg duur. Gelukkig werd er in 1830 door Edwin Beard Bunning een handmaaier ontworpen die nu nog steeds in veel schuren terug te vinden is. Dit kwam goed uit want rond deze tijd werd sporten op gras steeds populairder. Denk hierbij aan voetbal, cricket of tennis, de behoefte aan gladde grasvelden werd dus steeds groter. Tegenwoordig zijn er voor meer gemakt ook elektrische en benzine grasmaaiers verkrijgbaar.

Grasmaaiers zijn in veel verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Ook de prijs van grasmaaiers kan verschillen van een paar tientjes voor een handmaaier tot enkele duizenden euro’s voor een motormaaier met zit. Sommige grasmaaiers gooien het gemaaide gras terug op het gazon waarna het bij elkaar geharkt dient te worden, andere hebben voor meer gemak een opvangbak of zak en weer andere maken gebruik van de speciale mulch techniek. Mulchen houd in dat het gras fijn gehakseld weer wordt teruggegooid op het gazon, zodat de voedingsstoffen van het gras weer worden teruggegeven aan de bodem.

http://www.fuxtec.nl/