Digitalk
Image default
Winkelen

Mythes over laserpennen ontkracht en bevestigd

Mythes over laserpennen ontkracht en bevestigd

 

Er doen de gekste dingen de ronden over laserpennen. Sommigen berusten op waarheid en sommigen zijn klinkklare onzin. Wij hebben een aantal leuke mythes over lasers op een rijtje gezet. Af en toe met een vette knipoog.

 

Kan je kanker krijgen van lasers?

Hoe deze mythe ooit de wereld in is gekomen, is ons een raadsel. Je kan natuurlijk geen kanker krijgen van lasers. Het heeft immers geen radioactieve straling en ook geen gevaarlijke stoffen. Je kan een laser zelfs in je mond schijnen zonder kanker te krijgen.

 

Waarom is een groene laser duurder dan een rode laser?

Deze berust op waarheid. Een groene laser is namelijk duurder om te maken dan een rode laser. Dat heeft weer te maken met KTP-kristallen. Je hebt er meer nodig bij de productie van een groene laser.

 

Waarom is een groene laser krachtiger?

Dat komt puur door de perceptie van je eigen ogen. Onze ogen zijn gevoeliger voor de kleur groen. Hierdoor zal een groene laser altijd feller lijken dan een rode laser. Je ziet het verschil duidelijk als je twee even krachtige lasers naast elkaar zet. Een met een rode laserstraal en de ander met een groene laserstraal. Het heeft echter niets te maken met kristallen zoals vaak wordt gedacht.

 

Kan een laserstraal echt de ruimte bereiken?

Ondanks dat laserpennen uitstekend geschikt zijn voor astronomie – je kunt gemakkelijk en accuraat sterren aanwijzen – kan een laserstraal natuurlijk de ruimte niet bereiken. Een ster is lichtjaren van ons verwijderd. Sterker nog, je ziet slechts het licht van een ster die allang ‘dood’is. Het licht is miljoenen jaren geleden verstuurd en kunnen we nu pas zien. Het lijkt wel alsof laserpennen de ruimte in kunnen schijnen, maar het is slechts de perceptie van je ogen.

 

Heb jij nog gekke mythes omtrent laserpennen? Laat het ons dan weten. Wij kunnen geen genoeg krijgen van de zogenaamde ‘urban legends’. Wie weet zijn er wel een aantal op waarheid berust…

http://laser-lamp.nl/groene-laserpennen/groene-laserpen-5mw