Wijnkoelkast en wijnklimaatkast is niet hetzelfde

Digitalk

De wijnklimaatkast is een aanduiding gebruikt door mensen die verstand hebben van wijnkasten. In de volksmond wordt de wijnklimaatkast ook vaak wijnkoelkast of wijnkast genoemd. Daarnaast heb je ook nog de wijnbewaarkast. Doordat de termen door elkaar worden gebruikt, is het voor een beginnende wijnkenner onduidelijk. Zodoende een woordje uitleg. Om de verschillen duidelijker te maken, is het verstandig dat ik uitleg geef over de verschillende soorten wijnkasten.

Wijnklimaatkast 
Met een wijnklimaatkast wordt in Nederland en België een wijnkast bedoeld om wijnen op serveertemperatuur te bewaren. Liebherr is hierin de toonaangevende producent van verschillende soorten wijnklimaatkasten. Van hele design achtige in edelstaat uitgevoerde vrijstaande wijnklimaatkasten. Deze zijn te verkrijgen in een 2 of 3 temperatuurzone uitvoering in de Vinidor-serie. Een eenvoudiger uitgevoerde serie is de Vinothek-serie. Hierin zijn twee wijnklimaatkasten te vinden met zes temperatuurzones. Deze ene heeft een glazendeur en de andere een isolatiedeur. Daarnaast heeft Liebherr zeer ingenieuze inbouw wijnklimaatkasten. Sommige zijn, net als een aantal vrijstaande modellen, voorzien van een presentatieplateau. Hierdoor kunnen wijnen na opening worden teruggezet, waardoor ze de serveertemperatuur houden. In Engeland spreekt vooral over ‘Multi-temperature wine cabinets’.

Wijnbewaarkast 
Wanneer u niet beschikt over een wijnkelder, maar toch wijnen wilt bewaren onder kelderomstandigheden, dan is een wijnbewaarkast aan te bevelen. Deze kunt voorzien van een temperatuur en luchtvochtigheidsgraad zoals in een wijnkelder. Daarbij worden de Liebherr wijnbewaarkasten, net als de wijnklimaatkasten, voorzien van een actief koolfilter. Het koolfilter moet ervoor zorgen dat onaangenamen geuren worden gefilterd. Deze kunnen zodoende niet de wijnen met kurkafsluiting indringen. Het gaat om de meest uiteenlopende geuren, waaronder die van waspoeder en zo verder. Liebherr wijnkasten kunnen ook verwarmen. Dat klinkt mogelijk vreemd, maar wanneer de omgevingstemperatuur buiten de wijnkast zakt, grijpt de Liebherr wijnkast in. Stelt u een wijnkast in op 12°C en wordt de omgevingstemperatuur te laag, dan gaat de wijnkast bij verwarmen. We hebben het niet over een kachel en er zijn uiteraard grenzen aan het bijverwarmen.

Wijnkoelkast 
Een wijnkoelkast wordt niet geproduceerd door Liebherr. Deze apparaten zijn te eenvoudig in hun functioneren. Zij kunnen slechts wijnkoelen en niets meer dan dat.

Het buitenland
In het Verenigd Koninkrijk hebben ze een betere omschrijving bedacht. De wijnkasten die door Liebherr worden ontwikkeld zijn feitelijk altijd wijnklimaatkasten. Het werkelijke verschil tussen een wijnbewaarkast en een wijnklimaatkast is het aantal beschikbare temperatuurzones. Een wijnbewaarkast heeft slechts één instelbare temperatuurzone. Een wijnklimaatkast beschikt over twee, drie of zes temperatuurzones. Het is niet zo dat een wijnkast met meer temperatuurzones ook duurder is. Het is ook de uitvoering die telt. Zo heeft de Vinidor serie de mooiste wijnkasten.

http://www.cavepromotor.nl