De voordelen van een SSD

Digitalk

Van HDD naar SSD

 

Een SSD (Solid State Drive), wat is dat nou precies?

 

Laten we daarvoor eerst even terug gaan in de tijd. Met een computer kan je bestanden maken, alleen als je de computer uit zet is dat weg. Vroeger kon men de gegevens op slaan op floppy disks. Het opslaan duurde erg lang en er kon weinig op. Later kwamen de hardeschijven (HDD) daarvoor in de plaats. Deze waren in het begin nog niet zo groot qua opslag, maar eind jaren 90 en in begin jaren 2000 is dit flink toegenomen, van honderden MB’s vloog het omhoog naar GB’s en later naar TB’s. 

 

De HDD-schijf Het maximum zit nu zo rond de 8 TB, enorm veel dus! Maar ondanks de grote opslag capaciteit die maar groeide en groeide, kon de snelheid niet echt meer mee. Een harddisk is een mechanisch apparaat dat op een CD-speler lijkt, er zitten echte schijven/platen in aan de binnenkant van de hermetisch afgesloten behuizing. Deze draaien met een erg hoge snelheid rond om zo de data snel er van af te kunnen lezen. Dit is in de loop der jaren van vroeger flink opgelopen. Tegenwoordig is het gebruikelijk dat er 7200 toeren per minuut gehaald worden, maar er zijn nog snellere! Over die plaat beweegt een arm die naar de juiste plek gestuurd wordt en daar de data van af gaat lezen. Dit proces blijft langzaam en daar is dus wat op bedacht. De SSD-schijf Eigenlijk sinds het onstaan van USB sticks, wat de floppy verdrongen heeft en een kleine hoeveelheid kan op slaan, gaat de SSD de HDD verdringen. De prijzen van een SSD-schijf zijn nog wat aan de hoge kant in verhouding tot de opslag. Maar voor de prijs kunt u het kopen van een SSD-schijf beter niet laten want u krijgt er zoveel meer plezier in het gebruik er voor terug. Uw computer of laptop voelt daardoor weer een jaar of 2-3 jonger. De opslag van een SSD-schijf is vaak niet meer dan 1TB en dat kost dan al honderden euro’s. Terwijl dezelfde opslag met een HDD-schijf onder de 100 euro ligt. Maar waarom is een SSD dan zoveel sneller, beter en wat is dan het verschil? Het verschil zit hem in de manier hoe de data opgeslagen wordt. Dit gebeurt niet meer op platen (met magnetisme) en een arm die naar de positie op de plaat toe moet. Het staat namelijk op kleine chipjes, die meteen de data door kunnen sturen naar het werkgeheugen (of andersom als je gaat schrijven). Dit maakt een SSD-schijf wel tot 5 keer zo snel. Bovendien met die hoge snelheden kan het bij een normale HDD-schijf vaker voorkomen dat een schijf crasht. In dat geval is dan een backup van groot belang om wat achter de hand te houden. Een SSD-schijf crasht in tegenstelling tot de HDD-schijf nauwelijks. U kunt een SDD-schijf zelf in uw laptop of computer plaatsen, maar enige kennis is wel noodzakelijk.

 

Voor computerhulp in Veenendaal en omstreken, bent u bij Argonex op het juiste adres. Wij van Argonex adviseren altijd een backup achter de hand te hebben. Wij helpen u daar graag mee en installeren die ook voor u. U kunt bij ons rekenen op goede computerhulp. Mocht u geïnteresseerd zijn, bezoek onze website en laat de SSD installeren in plaats van de HDD.

 

 

 

 

https://www.argonex.nl/ssd-upgrade/